Зоран Лутовац: Захтеви су рационални, нерационално је одбијање власти

Нико нема права да се у приватној сфери учаури у реалности политичкој и социјалној каква је у Србији, решења су у нама, заједничким снагама можемо ствари коренито изменити и коначно, вратити и људе и земљу у правцу кретања ка стварном напретку, констатовао је Зоран Лутовац, гостујући у емисији на ТВ „Наша“, подвлачећи још једном као битну разлику између опозиције и власти начин артикулације оправданог незадовољства грађана и да ли се различитости користе за сукобе или ширину обухвата жељених промена.

– Ова власт игра на карту разлика. Ми постављамо питање остваривања слободе, права, правде, борбе за слободне медије, институције и независно судство, што су елементарне претпоставке нормалности и демократије, а режим инструментализујући средства информисања жели постојеће да задржи – приметио је др Зоран Лутовац, председник Демократске странке и као проблем свих проблема означио Александра Вучића који је себи подредио систем, све полуге власти, институције и медије.

Систем и друштво постоје као декор једне аутократске владавине. Манипулација страхом се свесно пласира преко контролисаних телевизија и новина. Лицемерна подвојеност на декларативну подршку нечему и стварни анимозитет, видљив је свакодневно. Различитост се у Србији 2019. године назива непријатељством и онда легитимним сматра сваки облим и метод борбе против непријатеља. Апсурдно и штетно, сматра Лутовац је и стављање у погон репресивних средстава државе сваки пут када се испоставе нормални захтеви и разумна очекивања.

– Сваки дан имамо заклињање у пут ка европским интеграцијама пред микрофонима, да би који час касније најогавније лажи биле пласиране о наводној опасности од ЕУ и сличне конструкције прављене у медијима за које се зна ко их и у име чега уређује – оценио је Лутовац. Спот СНС којим се најављује митинг у Београду само је још један пример неукуса, ријалити естетике која је завладала. Демократска странка не пристаје да буде увучена у игру бројева и нумерацију као меру поређења између протеста одржаних у суботу и планираних у петак када се окупљају присталице власти. Мотиви присуства су толико различити, као и они за организацију саму. Зоран Ђинђић, својом кампањом настојао је да мобилише људе на платформи која је била прогресивна, Вучићева кампања рађа нове поделе и стално изнова се током ње нови расколи међу грађанима праве. Демократска странка ниједног човека није приморавала да дође на плато испред Скупштине, сви су дошли добровољно упркос свим опструкцијама које су вршене.

– Штрајк глађу министра и посланика, као и појављивање наводних „чувара“ монтипајтоновска је представа. Брањено је нешто што нико није нападао. Изабрани метод показује колико власт не разуме да институције нису зидови, нису степенице и просторије, већ простор дијалога и договора – рекао је Лутовац.

Одговорност свих и власти и опозиције је да рационализују могућности и размотре темељно све што се налази на столу. Захтеви које је опозиција поставила су прихватљиви, разумни и уколико се власт на њих оглуши преузима одговорност за стање које ће настати, категоричан је био Лутовац и посебно инсистирао да се разговори не воде појединачно и у само неким сферама, већ у све три области које је кандидовао Савез уз помоћ експерата и струковних удружења.