Zoran Lutovac: Zahtevi su racionalni, neracionalno je odbijanje vlasti

Niko nema prava da se u privatnoj sferi učauri u realnosti političkoj i socijalnoj kakva je u Srbiji, rešenja su u nama, zajedničkim snagama možemo stvari korenito izmeniti i konačno, vratiti i ljude i zemlju u pravcu kretanja ka stvarnom napretku, konstatovao je Zoran Lutovac, gostujući u emisiji na TV „Naša“, podvlačeći još jednom kao bitnu razliku između opozicije i vlasti način artikulacije opravdanog nezadovoljstva građana i da li se različitosti koriste za sukobe ili širinu obuhvata željenih promena.

– Ova vlast igra na kartu razlika. Mi postavljamo pitanje ostvarivanja slobode, prava, pravde, borbe za slobodne medije, institucije i nezavisno sudstvo, što su elementarne pretpostavke normalnosti i demokratije, a režim instrumentalizujući sredstva informisanja želi postojeće da zadrži – primetio je dr Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i kao problem svih problema označio Aleksandra Vučića koji je sebi podredio sistem, sve poluge vlasti, institucije i medije.

Sistem i društvo postoje kao dekor jedne autokratske vladavine. Manipulacija strahom se svesno plasira preko kontrolisanih televizija i novina. Licemerna podvojenost na deklarativnu podršku nečemu i stvarni animozitet, vidljiv je svakodnevno. Različitost se u Srbiji 2019. godine naziva neprijateljstvom i onda legitimnim smatra svaki oblim i metod borbe protiv neprijatelja. Apsurdno i štetno, smatra Lutovac je i stavljanje u pogon represivnih sredstava države svaki put kada se ispostave normalni zahtevi i razumna očekivanja.

– Svaki dan imamo zaklinjanje u put ka evropskim integracijama pred mikrofonima, da bi koji čas kasnije najogavnije laži bile plasirane o navodnoj opasnosti od EU i slične konstrukcije pravljene u medijima za koje se zna ko ih i u ime čega uređuje – ocenio je Lutovac. Spot SNS kojim se najavljuje miting u Beogradu samo je još jedan primer neukusa, rijaliti estetike koja je zavladala. Demokratska stranka ne pristaje da bude uvučena u igru brojeva i numeraciju kao meru poređenja između protesta održanih u subotu i planiranih u petak kada se okupljaju pristalice vlasti. Motivi prisustva su toliko različiti, kao i oni za organizaciju samu. Zoran Đinđić, svojom kampanjom nastojao je da mobiliše ljude na platformi koja je bila progresivna, Vučićeva kampanja rađa nove podele i stalno iznova se tokom nje novi raskoli među građanima prave. Demokratska stranka nijednog čoveka nije primoravala da dođe na plato ispred Skupštine, svi su došli dobrovoljno uprkos svim opstrukcijama koje su vršene.

– Štrajk glađu ministra i poslanika, kao i pojavljivanje navodnih „čuvara“ montipajtonovska je predstava. Branjeno je nešto što niko nije napadao. Izabrani metod pokazuje koliko vlast ne razume da institucije nisu zidovi, nisu stepenice i prostorije, već prostor dijaloga i dogovora – rekao je Lutovac.

Odgovornost svih i vlasti i opozicije je da racionalizuju mogućnosti i razmotre temeljno sve što se nalazi na stolu. Zahtevi koje je opozicija postavila su prihvatljivi, razumni i ukoliko se vlast na njih ogluši preuzima odgovornost za stanje koje će nastati, kategoričan je bio Lutovac i posebno insistirao da se razgovori ne vode pojedinačno i u samo nekim sferama, već u sve tri oblasti koje je kandidovao Savez uz pomoć eksperata i strukovnih udruženja.