Zoran Lutovac: Protesti put do odgovornog društva

Predsednik Demokratske stranke dr Zoran Lutovac prilikom gostovanja u emisiji emitovanoj na TV Naša ocenio je medijsku sliku u Srbiji, naveo konkretne razloge zbog kojih je važno održati kontinuitet građanskih protesta i definisao programske ciljeve Saveza za Srbiju koji su jedina alternativa autokratskom režimu Aleksandra Vučića.

U konstataciju da je sporno i problematično učešće predsednika Srbije na panelu o informisanju koji je održan u toku skupa u Davosu, Lutovac se saglasio i sa saopštenjem novinarskih udruženja koja su formulisala svoje protivljenje da čovek odgovoran za gušenje medijskih sloboda u Srbiji na internacionalnoj sceni priča o ovoj sferi.

– Svi relevantni faktori, stručna javnost, međunarodne institucije dale su negativnu ocenu o stanju medija u Srbiji. Izveštaj Evropske komisije u kome se vladavina prava i kršenje medijskih sloboda nazivaju preprekama na evropskom putu nije postao polazište u našim sagledavanjima zato što je marginalizovan. Propagandna mašinerija je u prvi plan istakla periferne teme i banalne probleme čineći i na taj način stvarnost u Srbiji nalik rijalitiju – rekao je Lutovac.

Spornim je naznačio i način finansiranja rada novinarskih kuća, sada novac građana mimo kontrole i zakonske regulative odlazi prorežimskim novinama i kućama. Oni koji se opredele da odgovorno i profesionalno, časno i stručno svoj posao rade, trpe pritiske i finansijske ucene.

Na Javnom servisu u određenim emisijama vidljiv je pokušaj da se fingira dijalog. Učesnici rasprava, međutim, ne uživaju jednaki tretman. Glasno i grubo bivaju prekidani ili im se oponira uvredama i klevetama. Sve se čini u sklopu napora da građanke i građani konstatuju da su svi isti.

– Svi oni su isti je najopasnija lansirana parola, njome se javnost pasivizira, što je cilj aktuelne vlasti – ustvrdio je predsednik Demokratske stranke.

Još jednom je naglasio važnost protesta i podsetio da je Aleksandar Vučić u svom maniru autokratskog vladara na zahtev građana da se obezbedi bezbednost svih odgovorio cinizmom, a nedugo zatim je podmetnut požar u porodičnoj kući nezavisnog novinara.

Vučić svoj položaj, mesto i ulogu ne crpi iz zakona i Ustava, već iz uzurpacije prava. Demokratska stranka se takvom samovlašću uvek beskompromisno suprotstavljala.

– Borimo se za odgovorno i solidarno društvo i jasno izgrađen sistem i institucije, a ne da se kratkotrajnim akcijama i propagandnim merama „šminka“ stvarnost. Naš zadatak mora biti da se raspon između bogatih i siromašnih, koji je najdrastičniji u Srbiji, značajno smanji – rekao je on, navodeći primarne ciljeve.

– Fokus Saveza je i obrazovanje Vlade stručnjaka koja bi Srbiju pripremila za novo vreme, za vreme u kojima se na vlast dolazi u fer i regularnim uslovima na izborima.

– Protesti su nesumnjivo jasno politički profilisani. Težnja nije da iznedre novog lidera, naprotiv, okosnica je da se promovišu odgovornost, rad i ideje – zaključio je predsednik Demokratske stranke i pozvao građanke i građane da uzmu učešće u protestima.