Зоран Лутовац: Позван сам да ми се не дозволи да причам

Напустио сам емисију Упитник Радио-телевизије Србије, јер нисам желео да остављам привид да је све нормално, када то није тако. Нисам желео да остављам утисак да се води дебата када дебате заправо нема.

 

Уместо тога имате безочно лепљења етикета војника режима који уместо да говори о теми упорно понавља лажи и дисквалификације о политичким противницима, каже у разговору за Данас Зоран Лутовац, председник Демократске странке, објашњавајући због чега је био принуђен да напусти емисију, услед њеног трајања, незадовољан атмосфером и током разговора али и најдиректнијим увредама потпредседника СНС Миленка Јованова на рачун опозиције.

 

Поред Лутовца и Јованова, гости Упитника Оливере Јовићевић били су и Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке и Ђорђе Комленски, посланик Покрета социјалиста. Након одласка лидера ДС из студија РТС Јованов, Комленски и Шешељ привели су емисију крају у готово пријатељском и толерантном тону, поштујући време политичких противника. Тема емисије била је – који су највећи изазови за Србију у 2019. години.

 

Чини се да сте ви у емисију истомишљеника били позвани про форме?

– Ја нисам позван у емисију да бих нешто рекао, него да ми се не дозволи да било шта кажем, а да се моје присуство бележи као учешће опозиције у дебати. И то није било тако само у овој емисији, то је образац по којем се организују такве емисије. Сви остали учесници имаће прилику да изгубљено време у лажираној дебати надокнаде у емисијама у којима неће бити опозиције, а ја ћу морати да чекам неку нову прилику где ћу са још неколико представника власти морати да вичем у глас како бих било шта рекао.

 

Колико има истине у тврдњи Ваших политичких противника да сте дошли у емисију да бисте направили скандал?

– Нема ту истине, управо је обрнуто. Миленко Јованов је дошао у емисију да би ме спречио да било шта кажем…

 

Водитељка вас је, ипак, позивала да уђете у дебату, јер нисте у позоришту?

– То што водитељка назива дебатом није дебата, она би то требало да зна. Ја знам да нисам у позоришту, али исто тако знам да, иако би требало да будем, нисам у јавном сервису, него у паланачком циркусу. Није дебата када сви причају у глас и када се не говори о теми дебате. Ако водитељка постави питање о томе шта су највећи изазови за Србију у 2019. години, а саговорник говори о „Савезу за силовање и вешање“, онда то није дебата, то је ваљање по блату, а ја не желим да се ваљам по блату и да дајем привид нормалности

 

У малобројним емисијама где се сучељавају власт и опозиција, представници опозиције често кажу да су џак за ударање, где власт сипањем увреда не дозвољава да се чује другачије мишљење?

– Управо тако. То је вербално насиље које се подржава и подстиче у медијима са националном фреквенцијом, укључујући и јавни сервис, као и у другим медијима под контролом власти, а то је огромна већина медија. Главни промотери тог насиља у медијима су највиши функционер власти. То насиље после прераста у насиље у парламенту, па онда и у физичко насиље над политичким противницима или критичарима власти.

 

Докле је праг толеранције опозиције, односно колико још можете да трпите увреде и етикетирања Мартиновића, Јованова Орлића, Марковића?

– Они су инструисани да опструишу било какву дебату, као што то раде и у скупштини. Искоренили су стид и сад мисле да све могу. Њихово васпитање дозвољава им да у томе буду креативни и духовити у складу са личним потенцијалима, а на опозицији је да се томе одупре. Синхронизовано деловање би помогло да тај отпор буде знатно успешнији.

 

Да ли је то дијалог какав се видео у Упитнику, оно што нуди Српска напредна странка?

– СНС не жели дијалог, СНС жели апсолутну контролу медија, државних институција и свих сфера друштва. То је природа аутократских режима. На челу те странке и државе је човек који је узурпирао све полуге власти, човек који је главни генератор вербалног насиља у Србији. Човек који странке опозиције не доживљава као политичке противнике, него као непријатеље. И у томе је суштина ствари: са политичким противницима се надмећете, а непријатеље желите да уништите.

 

Хоће ли опозиција убудуће одбијати овакву врсту емисија у којој се чује само једна страна.

– Опозиција би требало да истраје у захтевима за медијске слободе, њихову отвореност и професионалност. То се односи и на међуизборни период и подразумева, између осталог, могућност да грађани буду информисани на прави начин, а не да буду стална мета вербалног насиља и огољене пропаганде власти.

 


Извори:

  • Текст: Данас