Zelenović: Najmanje 4 ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da najmanje četiri aktuelna ministra imaju sumnjive diplome osnovnih studija sa „egzotičnih“ fakulteta i pozvao je ministra prosvete Šarčevića da proveri validnost njihovih diploma, a njegovu šeficu Anu Brnabić i vrhovnog komandanta Vučića da daju dozvolu da se ova stvar istera na čistac.

„Diplome sa osnovnih studija ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad Zorana Đorđevića i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića se moraju detaljno proveriti. Došlo je vreme da javnost konačno sazna kada su ovi ministri upisali fakultete, koliko su godina studirali, koje su predmete polagali i koji profesori su se potpisali iza njihovih ocena i diploma. Studiranje je ozbiljan i mukotrpan rad koji zahteva najmanje četiri godine učenja, a niko od pomenutih nije imao studente kolege, nije prisustvovao vežbama i predavanjima, pa teško da je mogao da polaže ispite, a kamoli legalno da diplomira. Stefanović sam kaže da je studirao na nepostojećem fakultetetu u Sava centru, Vulin je živeo u Novom Sadu pa je vrlo zanimljivo kako je mogao da završi Pravni fakultet u Kragujevcu na kome ga niko nikad nije video, ministar Đorđević – bivši vozač po zanimanju – je nadaleko poznat kao mega-finansista, dok niko živ ne zna diplomu kog fakulteta je pribavio Aleksandar Antić za koga svi znaju da nikada nigde nije studirao. Ja pozivam pomenute ministre da pokažu fotografije iz amfiteatra ili sa svečane dodele diploma, svako ko je studirao ih čuva kao dragu uspomenu.“ – rekao je Zelenović.

„Utvrđivanje plagijata doktorata Siniše Malog samo je vrh ledenog brega. Cela Srbija zna da stotine državnih funkcionera imaju lažne diplome privatnih „sega-mega“ fakulteta i vreme je da se stvari isteraju na čistac jer to ne samo da su krivična dela, već ova masovna pojava dubinski razara sistem našeg obrazovanja.“ – istakao je Zelenović.

„Budući Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije mora da obuhvati obavezu svih funkcionera da pored imovine i prihoda prijave i detaljne podatke o obrazovanju, a ne da se diplome kupuju kao na pijaci kada su nekome neophodne zbog imenovanja na neku državnu funkciju ili kada neko želi da prevari javnost ili institucije u pogledu kompetentnosti za obavljanje nekog posla.“ – zaključio je predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.