[VIDEO] Vuk Jeremić: Vučić srlja u provaliju i ne može nazad

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krupnim koracima „grabi ka provaliji“, te da će ga i „stranci pustiti niz vodu“, a građani i opozicija sve masovnijim protestima i bojkotom institucija naterati da obezbedi fer i demokratske uslove za izbore na kojima će vlast biti promenjena.

 

„Vučić ne može nazad, a ne može više da ignoriše da je na ulicama sve više ljudi, i moraće na kraju da izađe u susret njihovim zahtevima. Vlast će se uskoro suočiti sa po nju izuzetno neprijatnom činjenicom da su institucije u dubokoj krizi legitimiteta“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je rekao da bi „jako voleo“ da Vučić raspiše vanredne izbore pod postojećim uslovima, jer bi to potpuno homogenizovalo opoziciju i bilo nepogrešiv pokazatelj ko je zaista protivnik režima, a ko nije.

„Ako izbori ne budu raspisani, to će biti nešto složeniji scenario, za koji imamo jasno artikulisan sled koraka određenih Sporazumom sa narodom. Ovo je važna etapa na putu ka uspostavljanju slobode i normalnosti u Srbiji. Prva etapa je bila formiranje SZS, Sporazum je proširio front, dok je treći korak promena sistema kojim će se reformatirati postojeći autokratski poredak“, naveo je Jeremić.

Jeremić je, povodom nedavne posete Briselu, gde je sa jednim od osnivača SZS Draganom Đilasom razgovarao sa evropskim zvaničnicima, rekao da je Savez postao neizbežni sagovornik EU u Srbiji, i najavio da će se predstavnici Saveza sastati i u Beogradu sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

„Đilas i ja smo u Briselu jasno rekli da nismo spremni da potpišemo akt koji bi Kosovu i Metohiji omogućio članstvo u UN, ali da smo spremni da se angažujemo u dijalogu sa Prištinom i međunarodnom zajednicom da bi se postigli dogovori i rešenja za normalizaciju životnih prilika, koji danas ne postoje“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je međunarodna zajednica shvatila da po svoj prilici nema brzih rešenja za Kosovo i Metohiju, ali da će u narednih nekoliko meseci napraviti poslednji pokušaj da natera Vučića da potpiše takozvani sveobuhvatni sporazum.

„Ne verujem da će se to dogoditi. Tada će shvatiti da ih je Vučić lagao i da sa takvim ljudima nema dogovora, nakon čega će ga pustiti niz vodu”, rekao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da Vučić „nakaradno pokušava da glumi Tita“ i govori Zapadu jedno a Rusima drugo, i dodao da su mu novinari uticajnih zapadnih medija, uključujući i BBC, preneli kako im saradnice predsednika Srbije Tanja Jović i Suzana Vasiljević govore da „proteste u Srbiji finansira ruska obaveštajna služba“.

„Verovatno Rusima govore da proteste finansira CIA. To pas s maslom ne bi pojeo, i niko ozbiljan u to ne može da poveruje. Istina je da proteste u Srbiji finansiraju oni koji u njima učestvuju, a među njima je i SZS. Troškovi su mali, jer nema autobusa iz unutrašnjosti, a ozvučenje je jednostavno i sve ukupno ne košta mnogo“, rekao je Jeremić.

 


Izvori:

  • Tekst: TV N1