Režimi Vučića i Đukanovića pokušavaju da, svađajući srpski i crnogorski narod, očuvaju ličnu vlast

Predsedništvo Saveza za Srbiju najoštrije osuđuje govor mržnje režima Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića koji zapaljivim izjavama pokušavaju da sakriju istinu da je sporni zakon o takozvanim verskim slobodama usvojen uz njihov prethodni dogovor i apsolutnu saglasnost.

Kada su se nakon usvajanja ovog zakona režimi u Beogradu i Podgorici suočili sa zajedničkim, mirnim i dostojanstvenim otporom ogromne većine pravoslavnih vernika, i onih koji se izjašnjavaju kao Srbi i onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, kojima su se priključili i pripadnici drugih veroispovesti, po starom scenariju iz devedesetih započeli su orkestrirani medijski rat. Rat u kome pokušavaju da, svađajući srpski i crnogorski narod, očuvaju svoju ličnu i nekontrolisanu vlast.

Današnja izjava Ivice Dačića u kojoj preti da će građanima Srbije prebrojavati crvena krvna zrnca i preispitivati državljanstva, neodoljivo podseća na najmračnija vremena za koja smo verovali da se nikada neće vratiti.

Predsedništvo Saveza za Srbiju poziva sve aktere na mir i suzdržanost, a vlast u Podgorici da anticivilizacijski zakon o takvozvanim verskim slobodama neodložno stavi van snage i sva sporna pitanja reši u dijalogu sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Vučićev režim koji je mesecima ćutao i prećutno podržavao usvajanje ovog zakona, pozivamo da shvati da su neraskidive istorijske veze srpskog i crnogorskog naroda važnije i jače od njegove želje i pohlepe za vlašću.