Veselinović: Ministarstvo prosvete obmanjuje javnost u slučaju falsifikovane diplome ministra Stefanovića

Najviši predstavnici državne vlasti izneli su niz neistina, ali i prekršili zakone u vezi sa krivičnom prijavom protiv ministra Nebojše Stefanovića zbog falsifikovanja fakultetske diplome. Tako se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasilo nenadležnim za zahtev Saveza za Srbiju za inspekcijskim nadzorom povodom iznetih činjenica o postojanju falsifikata Stefanovićeve diplome.

Podsećamo na važeći Zakon o ministarstvima (čl. 14) po kojem Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja “obavlja poslove državne uprave koji se odnose na upravni nadzor u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju”, a zaduženo je i za “nostrifikaciju i ekvivalenciju javnih isprava stečenih u inostranstvu”. Dakle, Ministarstvo obmanjuje javnost. Takođe, prema tadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju (čl. 105), ali i sada važećem zakonu, visokoškolska ustanova nije mogla da izvrši nostrifikaciju bez pribavljenog mišljenja od strane Ministarstva, odnosno njegovog ENIC/NARIC centra, koji je trebalo da da podatak da li je inostrana visokoškolska ustanova, čija se diploma nostrifikuje, akreditovana za obrazovanje i za konkretan studijski program u toj državi.

Sa druge strane, predsednik Republike Aleksandar Vučić u obraćanju naciji kroz autorski tekst u “Politici” dovodi u pitanje važnost diploma kao isprava. Na ovaj način predsednik države osporava sve važeće zakone prema kojima svedočanstva i diplome verifikuju obrazovanje u školskom sistemu Srbije i zagovara voluntaristički pristup obezvređivanja obrazovanja, ali i formalnog dokaza o tome. Postavlja se pitanje zašto predsednik Srbije, ako već pokušava da zaštiti ministra, obezvređuje znoj, suze, brige, ali i suze radosnice zbog položenih ispita generacijama studenata. Čak i onih koji su zakonito diplome stekli na Megatrendu.

Janko Veselinović,
redovni univerzitetski profesor