[УЖИВО] Праћење локалних избора у Лучанима

20:00 – Затворена бирачка места.

До 19 часова на локалним изборима у Лучанима гласало је укупно 11.156 бирача, односно 67,7 одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштила је ЦРТА посматрачка мисија.

19:00 – ЦРТА: Неправилности у Лучанима

Веће неправилности, како наводи ЦРТА, посматрачка мисија забележене су на 11 од укупно 43 бирачка места, међу којима су гласање без личних исправа, кршење тајности гласања, некоришћење невидљивог спреја и УВ лампе, као и случајеви вођења паралелних спискова гласача. Као вид притиска на бираче, издвајамо случај у Котражи где су неидентификована лица испред бирачког места легитимисала бираче.

Мобилни тимови Црта посматрачке мисије, који прате атмосферу и дешавања ван бирачких места, су током преподнева приметили велики број аутомобила са регистарским таблицима из других места (Панчево, Нови Сад, Вршац, Београд, Косовска Митровица) као и возила без регистарских таблица. Возила круже по Драгачеву, задржавају се у близини скоро свих бирачких места и неидентификоване особе из возила комуницирају са члановима бирачких одбора.

Забележени су и притисци на Цртине посматраче. Приликом обиласка бирачког места Граб, мобилном тиму Црте исечене су гуме на аутомобилу и непозната лица спречила су акредитованим посматрачима приступ бирачком месту.

18:50 – Шта Дијана Хркаловић ради у Гучи и да ли је она наредила хапшење активиста Савеза за Србију?

Након конференције Савеза за Србију у Гучи, поводом хапшења активиста, чланови Председништва и активисти Савеза отишли су у полицијску станицу у Гучи да траже ослобађање једног од активиста који је задржан и тамо су затекли ни мање ни више него државну секретарку Министарства унутрашњих послова Дијану Хркаловић.

Шта Дијана Хркаловић ради у Гучи на изборни дан? Да ли је она та која је наредила хапшење активиста Савеза за Србију? Докле иду злоупотребе државних функција за једне локалне изборе? Да ли ће она да броји гласове вечерас као што Барбара бројала учеснике протеста?

18:20 – Хапшења опозиционих активиста у Лучанима, потврда да нема слободних избора

На ванредној конференцији за медије у Лучанима, поводом хапшења 5 активиста Савеза за Србију чланови Председништва истакли су да је то потврда да у Србији нема нормалних и поштених избора и истакли да ће управо због таквих ствари протестне шетње у Београду бити све масовније.

Док не буду испуњени сви они изборни услови око којих се цела опозиција у петак сложила, у Србији више неће бити избора ни на једном нивоу.

Иако су режимски медији писали да планирамо да разбијамо гласачке кутије, то се неће десити. Ми се управо боримо против насиља и за регуларан изборни процес. Ми се нисмо уплашили ни батинаша ни хапшења. Преко 100 храбрих људи који су прихватили да буду чувари кутија контролисаће до краја и истераћемо на чистац све што су радили – од паралелних спискова, фотографисања гласачких листића, гашења лампи, претњи и других нерегуларности.

У условима које смо данас имали у Лучанима, избора више не може бити. Одлука Председништва Савеза за Србију је да се настави борба за фер изборне услове и да се пружи апсолутна подршка протестима који се настављају у суботу, 22. децембра.

15:30 – Бошко Обрадовић: Ванредно стање у Лучанима, полиција почела да хапси опозиционе активисте. Очекује се заседање Председништва Савеза за Србију.

Како је медијима пренео Бошко Обрадовић, он је тражио ванредно заседање Председништва Савеза због тога што је полиција почела да хапси и приводи опозиционе активисте.

“Полиција хапси све опозиционаре који се на било који начин супротстављају изборној крађи на 43 бирачка места. У овом тренутку у полицијској станици у Гучи приведен је Борко Пушкић, председник ИО Двери јер је спречио да се у Котражи користе паралелни спискови.” рекао је Обрадовић.

Он је додао да је и на другим местима где су билo опозициони активисти било посматрачи Црте и Офида пријављивали нерегуларности полиција легитимисала и вршила пресију над управо тим људима уместо да приводи СНС батинаше који возе аутомобиле без таблица, пресрећу људе и крше регуларност избора.

“Ово је драматичан проблем који се први пут појављује на изборима у Србији. Полиција је стављена у службу једне странке, у службу притисака на опозицију и у службу заштите батинаша. Председништво Савеза ће на ванредној седници одлучити о даљим корацима.”- рекао је Обрадовић.

14:33 – Савез за Србију реагује на оптужбе СНС: Не дамо вам да крадете

Од јутрос су батинаши СНС направили опсадно стање у Лучанима. По читавом месту круже аутомобили са Панчевачким и Новосадским регистрацијама и људи са списковима.

А када смо им се супроставили и спречили их да краду на бирачком месту 25 онда су оптужили да је то насиље. Насиље је што вас спречавамо да крадете изборе? Не господо. Насиље над свим грађанима је оно што ви радите.

Испред бирачких места се појављују и возила без таблица. Поред притисака на опозицију, представници СНС су претили и посматрачима из Црте и Офида, а на једном сутомобилу посматрача Црте су пронађене пробушене гуме.

Поред тога, активисти СНС су комбијем пресрели активисте СЗС и јурили их комбијем на кружном току у Гучи , а када је то пријављено полицији полицијацац је рекао да “он није на дужности”. Можда чека да неки батинаш СНСа неком напем активисти развије главу, као што су разбили Борку Стефановићу, па да онда “буде на дужности”.

Оно што СНС ради у Лучанима је слика како они виде изборе у целој Србији и томе ћемо се оштро супротставити.

14:09 – Да је претходних недеља велики број запослених у јавном сектору града Панчева, ван својих радних места у току радног времена, ангажован у активностима СНС за потребе кампање у Лучанима, говори и данашња фотографија директора Туристичке организације града Панчева, који на терену координира запосленима, уз претње опозиционим активистима.

Директор Туристичке организације града Панчева слика активисте опозиције

13:21 – Активисти Савеза за Србију, у овом тренутку, на терену покушавају да спрече покушаје крађе избора. Забрињавајуће је одсуство контроле полиције, услед које улицама Лучана непознати људи крстаре возилима без регистарских ознака.

Возило без регистарских ознака уз помоћ којег се врши надзор, као и одвожење и довожење бирача, дежура испред бирачког места број 24 – Каона.

11:22 – На бирачком месту број 25 у Котражи активисти СНС признали крађу избора кроз паралелне спискове на бирачким местима.

10:59 – Председник СП Двери Бошко Обрадовић растерује активисте СНС који противзаконито испред бирачких места дежурају са списковима гласача.

10:51 – Испред бирачких места паркирани аутомобили панчевачких регистарских ознака, из којих се врши евидентирање људи који су изашли на гласање.

10:37 – Бирачки одбори примили су 499 захтева за гласање ван бирачког места, што чини више од 3 одсто укупног броја уписаних гласача. Пријаве се примају до 11 часова.

9:13 – Лучани преплављени аутомобилима других регистарских таблица, СНС врши притисак на бираче. [ажурирано: 15:07]

8:50 – На бирачком мeсту 25 у Котражи прекинуто гласање због паралелних бирачких спискова. Чека се долазак полиције.

7:00 – Почело гласање за избор будућих одборника Скупштине општине Лучани

На редовним изборима у општини Лучани учествује осам листа, а право гласа има 16.483 бирача. Гласа се на 43 бирачка места.

Изборна листа “САВЕЗ ЗА СРБИЈУ – САВЕЗ ЗА ДРАГАЧЕВО – МИЛАН РАДИЧЕВИЋ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА – НАРОДНА СТРАНКА – ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ – ЗДРАВА СРБИЈА – ЛЕВИЦА СРБИЈЕ – ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ – СЛОГА – ОТАЏБИНА” на гласачком листићу налази се под редним бројем 4.

Нови скупштински сазив општине Лучани након ових избора имаће 35 одборника, што је за десет мање него до сада.