Утицај на судство прешао све границе

Савез за Србију осуђује најновије понижавање судске власти, која је по уставу независна, и покушај да се она у целости стави у службу Александра Вучића и Српске напредне странке.

То показују три најновија случаја:
1. Захтев за промену Устава Радомира Илића, државног секретара у Министаратву правде, како би Александар Вучић именовао судије;

2. Ново одређивање ко је “главни трговац наркотицима” у Србији од стране Александра Вучића, уз чињеницу да признаје да има увид у неке кривичне предмете;

3. Утицај на истрагу у случају Јовањица, у коме за време трајања истраге, уз вољу, или мимо воље, високи полицијски службеник ослобађа одговорности Александра и Андреја Вучића.

Савез за Србију подсећа да је утицај на правосуђе и тужилаштво прешао све границе и да прети да до темеља уруши уставни поредак и поделу власти у Србији.

Подсећамо да је забрањен сваки утицај на рад јавног тужилаштва и судова на поступање у предметима од стране извршне и законодавне власти. То је нарочито опасно уколико се користи јавни положај председника Републике, преко средстава јавног информисања или на било који други начин којим може да се угрози самосталност у раду јавног тужилаштва и судова.

Подсећамо и да су јавни тужиоци, као и судије, дужни да одбију сваку радњу која представља утицај на самосталност у њиховом раду.