Тражимо одговорност градске власти за именовање улице у Београду по усташи

Савез за Србију у Београду тражи одговорност чланова градског већа, градоначелника Милана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића и одборника Скупштине града који су гласали да некадашња Улица Стевана Филиповића добије име по хрватском националисти и припаднику усташке полиције Емилу Першки.

Овом одлуком градска власт осрамотила је Београд и он је постао предмет подругљивих текстова у региону, чему му је трајно нанета морална срамота. Нарушен је и антифашистички карактер Београда и Србије.
Осим тога, посебно увређени и осрамоћени јесу потомци жртава усташког режима и бројни Крајишници који живе у Београду.

Тражимо да се хитно утврди одговорност за овај скандал и да за њега одговара првенствено онај који фактички води град, а то је заменик градоначелника Горан Весић, без чијег знања и одобрења улица у Београду није могла да понесе име припадника НДХ и усташког режима. Подсећамо Београђане да усташки симболи нису новост последњих година власти овог режима, јер најзначајније архитектонско решење Београда на води има врло јасан симбол НДХ режима, који би свуда у региону био забрањен, осим у Београду.