Tražimo odgovornost gradske vlasti za imenovanje ulice u Beogradu po ustaši

Savez za Srbiju u Beogradu traži odgovornost članova gradskog veća, gradonačelnika Milana Radojičića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i odbornika Skupštine grada koji su glasali da nekadašnja Ulica Stevana Filipovića dobije ime po hrvatskom nacionalisti i pripadniku ustaške policije Emilu Perški.

Ovom odlukom gradska vlast osramotila je Beograd i on je postao predmet podrugljivih tekstova u regionu, čemu mu je trajno naneta moralna sramota. Narušen je i antifašistički karakter Beograda i Srbije.
Osim toga, posebno uvređeni i osramoćeni jesu potomci žrtava ustaškog režima i brojni Krajišnici koji žive u Beogradu.

Tražimo da se hitno utvrdi odgovornost za ovaj skandal i da za njega odgovara prvenstveno onaj koji faktički vodi grad, a to je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, bez čijeg znanja i odobrenja ulica u Beogradu nije mogla da ponese ime pripadnika NDH i ustaškog režima. Podsećamo Beograđane da ustaški simboli nisu novost poslednjih godina vlasti ovog režima, jer najznačajnije arhitektonsko rešenje Beograda na vodi ima vrlo jasan simbol NDH režima, koji bi svuda u regionu bio zabranjen, osim u Beogradu.