Тражимо хитне мере за смањење загађења ваздуха

Екстремно загађење ваздуха у Србији још једном је показало неодговорност режима и његову небригу за грађане и њихово здравље. Иако се градови у Србији, посебно Београд, месецима налазе међу најзагађенијим градовима у свету, ни градске ни централне власти нису предузеле никакве мере да се грађани о томе обавесте, нити да се спроведу мере за смањење загађења.

Савез за Србију тражи предузимање хитних мера на смањењу загађења у градовима и на заштити здравља грађана Србије.

Савез за Србију тражи:
1. Одговорност свих надлежних, од председнице Владе Ане Брнабић, министра за заштиту животне средине Горана Тривана и челника локалних самоуправа;

2. Да се утврди и јавност обавести како се троши “зелени динар” који загађивачи, али и грађани кроз еколошку таксу, плаћају јер постоји сумња да се та средства користе мимо закона и ненаменски;

3. Да се испита да ли је тачно да је већина мерних уређаја за мерење загађења ваздуха, који су у власништву државе, неисправна и да подаци који се објављују о загађењу долазе са уређаја који не припадају држави.