SZS u Vojvodini: Smeniti Gojkovića, životi ljudi nisu partije pokera

“Savez za Srbiju” u Vojvodini traži hitnu smenu pokrajinskog sekretara za zdravstvo i jednog od rukovodilaca državnog “Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19” dr Zorana Gojkovića zbog toga što je u uslovima vanrednog stanja i borbe protiv epidemije širio lažne informacije, iznosio klevete i kršio lekarsku etiku. Osim političke odgovornosti i smene sa javne funkcije, Gojkovićevi postupci moraju biti i predmet posebne istrage budući da je iznosio neosnovane optužbe na račun preminulog stomatologa Stanislava Ostojića, za koga je Gojković javno i eksplicitno tvrdio da je nastavio sa stomatološkom praksom uprkos tome što je sam znao da je oboleo i da je na taj način preneo zarazu na pacijente. Kako se ispostavilo, Ostojić je jedan od 125 do sad preminulih građana Srbije od virusa COVID 19, koji nije nikog zarazio i koji je i sam, prema svedočenju njegove supruge, bio žrtva neozbiljnog odnosa javnog zdravstva i državne vlasti prema koronavirusu u periodu začetka epidemije.

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković, inače član Srpske napredne stranke (SNS), pretećom intonacijom je najavio da će protiv dr Ostojića lično podneti krivičnu prijavu i pokrenuti krivični postupak za koji je predviđena višegodišnja kazna, čime je izašao iz okvira nadležnosti člana Kriznog štaba, a da do danas nismo dobili odgovor šta je istina u ovom slučaju. Na Gojkovićevu optužbu su reagovale Ostojićeva supruga i porodica, kao i brojne kolege, sa objašnjenjem da je Stanislav Ostojić nakon prvih simptoma bolesti pokušavao da se prijavi kol-centru Doma zdravlja i brojnim zdravstvenim ustanovama, ali da je bio odbijan sa obrazloženjem da je za njega dovoljna kućna nega. Kada se njegovo stanje pogoršalo i bolest uzela maha konačno je primljen na kliniku, ali se ispostavilo da je to bilo kasno. Imajući u vidu ne tako svetlu profesionalnu prošlost sekretara Zorana Gojkovića, koji je već bio optužen za krivotvorenje medicinskih izveštaja, SZS-Vojvodina traži da se sada utvrdi puna istina, odnosno da se u potpunosti ispita da li je bilo propusta pokrajinskih zdravstvenih ustanova u slučaju zbrinjavanja stomatologa Stanislava Ostojića.

Nedopustiv i neprihvatljiv odnos prema javnosti i građanima pokrajinski funkcioneri SNS-a su pokazali i prilikom hapšenja novinarke portala Nova Ane Lalić koju je krivično optužila direktorka Kliničkog centra Vojvodine, što su preneli i svetski mediji. Podsećamo sekretara Zorana Gojkovića da ljudski životi nisu partija pokera i da
optužbe na račun ugroženih pacijenata, koji su možda žrtve nefunkcionalnosti
sistema, nisu deo lekarske etike.