SZS sa evropskim parlamentarcima: Odluka o bojkotu se ne menja

Predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je danas posle sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta (EP) da SZS neće promeniti odluku o bojkotu izbora i najavio da će sledeće sedmice ponovo razgovarati sa evropskim parlamentarcima.

Jeremić je posle sastanka u Delegaciji EU u Beogradu, kojem su prisustvovali Dejvid Mekalister, Manfred Veber i Vladimir Bilčik, rekao da SZS neće učestvovati u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije, već će se odvojeno sastati sa delegacijom EP koja posreduje u tim razgovorima.

„Sastanak je bio konstruktivan, iako nije bilo napretka u proteklih nekoliko dana. Konstatovali smo situaciju kakva jeste, da u Srbiji nema uslova za održavanje fer i poštenih izbora“, rekao je Jeremić, i ocenio da ima promena, ali na gore.

„Posle štrajka vlasti zbog opozicije, sada imamo proteste vlasti zbog opozicije. To je politički fenomen koji ne postoji u Evropi, a mislim ni na svetu“, naveo je Jeremić.

Nema sumnje da ćemo nastaviti angažovanje sa međunarodnim posrednicima, SZS će imati direktne razgovore sa evropskim predstavnicima, ponovio je Jeremić, i dodao da nije optimista.

„Vreme je već isteklo, nema više vremena da se promene stvari i ukoliko se ne govori o pomeranju datuma održavanja izbora, onda bilo šta drugo što može biti postignuto ne predstavlja korak u dobrom pravcu, nego korak u pogrešnom pravcu“, rekao je Jeremić.

Moramo se opredeliti, smatra Jeremić, da li će se fingirati uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, da li će to biti pretvaranje da ima takvih uslova ili ćemo pokušati da situaciju u Srbiji zaista promenimo.

Jeremić je rekao da se ne menja format međupartijskog dijaloga, već će se razgovarati sa delegacijom Evropskog parlamenta, kao i prošlog puta.

„Ne vidimo kod vlasti nikakvu spremnost da promeni svoj stav“, rekao je Jeremić.

Upitan da li je bilo insistiranja da SZS promeni stav o bojkotu izbora, Jeremić je odgovorio da su predstavnici Evropskog parlamenta saslušali i razumeli stav Saveza.

„Još nije došlo to vreme, mogu da zamislim da će se u narednih nekoliko nedelja povećati stepen zainteresovanosti da do promene naše odluke dođe, ali ona se neće promeniti –  ako govorimo o izborima na proleće 2020. godine, SZS na njima neće učestvovati. Tačka“, poručio je Jeremić.