Стефановић: СзС неће учествовати на фингираним изборима

“Мислим да су протести показали виталност, храброст грађана и немирење са ужасним стањем у Србији. Енергија је ту, људи су ту, чак и ако нас буде некад мање. То нема везе. Напредњачка кула је почела да се руши и само јединствени, разумни, мирни и стрпљиви – успећемо.”

Тако за “Блиц” један од оснивача Савеза за Србију и заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић коментарише протесте широм Србије у суботу, када је обележено пола године од почетка протеста “1 од 5 милиона”.

Прошло је тачно шест месеци од почетка протеста “Стоп крвавим кошуљама” због напада на вас. Да ли се и шта у Србији променило од тада?

– Променило се много тога. Почео је да се смањује страх људи, опозиција се ујединила и консолидовала, добили смо реалне извештаје Европске комисије и Фридом хауса и власт је схватила да нећемо учествовати на изборима без слободних медија и фер изборних услова. Бојкот скупштина широм Србије је показао да не желимо да будемо декор и врећа за иживљавање режима. Самим тим, овај режим је изгубио легитимитет у очима народа, али и света. Све ово је било незамисливо пре пола године.

Чини се да пада енергија на протестима. Да ли је она потрошена и на који начин ћете натерати власт да испуни захтеве опозиције?

– Наставићемо са разним видовима протеста и притиска на власт. Ово није борба на пре подне, већ дуг и тежак пут ка слободној и праведној Србији. Зар неко заиста мисли да сви људи који желе правду, посао и слободу, нормалне плате достојне човека и растеривање ових неспособних кабадахија, више не постоје зато што се неком не свиђа сценарио или актери? Сви они су ту и неће отићи. Отићи ће овај режим у мрак.

Прве реакције министра културе и људи из РЕМ-а на предлоге стручног тима протеста “1 од 5 милиона” су негативне…

– Предлог стручног тима је детаљан, садржајан документ иза кога смо сви стали. Изузетан документ са јасним захтевима и начином реализације. Реакције власти су очекиване. Неопходно је што пре почети преговоре са режимом о изборним условима и медијима, јер нема превише времена. То је једини излазак из кризе за Србију и надам се да ће они то схватити, а не даље продубљивати поделе у народу и насиље. Ми смо спремни за разговор. Без испуњења захтева стручног тима нема избора у Србији.

Рок за редовне парламентарне изборе је пролеће следеће године. Да ли ће Савез за Србију изаћи на њих уколико захтеви опозиције не буду усвојени?

– Уколико режим и даље буде игнорисао захтеве грађана, стручног тима, али и међународних организација, не постоји начин да Савез учествује на таквим фингираним, унапред покраденим, изборима. Тешко ће СНС успети да глуми нормалност са лажном опозицијом. Притисак грађана ће се наставити. Џаба су Вучићу ту све његове јефтине финте.

Уколико бисте изашли на изборе, да ли било боље за опозицију да иде на једној листи или на више њих?

– Најбоље је да опозиција иде на једној листи. То је показало време, досадашњи избори и неселективност режимске репресије. У борби за живот и нормалност морамо ставити разлике по страни и збројити све опозиционе притоке у снажну реку која ће однети назадне на ђубриште историје. Све друго је лоше и већ виђено у Србији. Уосталом, само погледајте шта највише радује нашег силника. Ситна, разједињена опозиција и инсистирање на “чистоћи идеологије и програма”. То му је највећи поклон.

Део опозиције већ четири месеца бојкотује рад парламента. Постоји мишљење да је то контрапродуктивно. Шта мислите о томе?

– Опозиција је у бојкоту свих скупштина у Србији где нема демократије и права оних који су у мањини. Нисмо ми изашли из Скупштине због дневног реда већ због гушења слободе и права на реч, што сад види цео свет. Они који мисле да се треба вратити да би се некако “Вучић поправио изнутра” су или наивни илузионисти или шићарџије које мисле да ће се тако промовисати. Споразум са народом који је потписало више од 200.000 грађана нас обавезује и ми се без слободних медија и фер изборних услова не враћамо на сцену водвиљског назадног позоришта које Вучићу служи као кулиса пред светом.

Шта као бивши члан ДС-а мислите о процесу уједињавања партија које су настале из ДС-а? Постоји ли могућност да се и ваша странка придружи том процесу?

– Колеге из ДС су на добром путу уједињења партије и то је врло позитивно. Странка слободе и правде ће наставити да се бори за минималне плате од 350 евра, нови инвестициони циклус после Вучића од 2,5 милијарди евра, специјалног тужиоца за високу корупцију, закон о пореклу имовине и бесплатне уџбенике и бесплатно образовање. Ми увелико стварамо законске предлоге који одмах након одласка овог режима могу бити примењени. Сви у Савезу за Србију, али и у оквиру Споразума са народом, јединствени смо и посвећени да се промена система деси што пре.