Srpska opozicija saglasna da je poništavanje neregularnih izbora i pripremanje slobodnih i poštenih izbora u skladu sa praksom u drugim zemljama Zapadnog Balkana

Srpska opozicija saglasna je da je poništavanje neregularnih izbora i pripremanje slobodnih i poštenih izbora u skladu sa praksom u drugim zemljama Zapadnog Balkana jedini način da Srbija ne zapadne u ambis i dođe u grupu zemalja poput Severne Koreje, Belorusije i Turkmenistana.

 

Srpska opozicija već duže od godinu dana poručuje građanima Srbije, režimu ali i predstavnicima Evrope da u našoj zemlji ne postoje uslov za fer i poštene izbore. Medijska situacija i ucene i pritisci na birače su bili ključni argumenti za to.

 

U nedelju je ceo svet mogao da vidi kako izgleda i sam izborni dan u Srbiji. Rezultat je potpuno nelegitiman saziv Narodne Skupštine, bez ijedne opozicione stranke u parlamentu, što je slučaj bez presedana među zemljama Evrope i državama kandidatima za članstvo u EU.

 

Zato su logične ocene velikog broja međunarodnih zvaničnika da izbora u Srbiji nije bilo odnosno da su nedeljni izbori bili ruganje demokratiji. Oglasili su se i mnogi ugledni ljudi iz Evrope potvrđujuci prethodne ocene Freedom House da je vlast hibridni režim i da je odgovornost za to iskljucivo na Aleksandru Vučiću.

 

Navodi nezavisnih posmatračkih misija, navodi OEBS o neravnopravnoj zastupljenosti u medijima kao i brojni dokazi nezakonitog pritiska na birače i korišćenja javnih dobara u funkciji vladajuće stranke zahtevaju temeljnu promenu uslova u kojima se nalazi politički život u Srbiji.

 

Srpska opozicija je na istim pozicijama i zahtevima već godinu dana. U ovakvim uslovima dalje propadanje Srbije je isključiva odgovornost Aleksandra Vučića.