Sedam godina vlasti SNS: Bez slobodnih medija, korumpirana i nesposobna vlada

Lideri Saveza za Srbiju (SzS), povodom sedam godina od formiranja vlasti u Srbiji u kojoj ključnu ulogu ima Srpska napredna stranka (SNS), ocenili su rezulate vlada u tom periodu negativno, navodeći da je država dobila nesposobnu i korumpiranu vladu, medije koji su servis vlasti, zavisno sudstvo i obračun sa neistomišljenicima.

Oni zameraju takođe i loša ekonomska rešenja, nizak rast bruto domaćeg proizvoda, nedostatak, kako tvrde, političkih sloboda i vladavine prava, te vođenje državne politika prema Kosovu.

Predsednik Stranke slobode i pravde i predsedavajući SzS Dragan Đilas u loš saldo rada proteklih vlada ubraja to što je, kako kaže, rast prosečne plate u Srbiji nekoliko puta manji u odnosu na rast plata Mađarske, Rumunije, Bugarske, da je veliki broj građana otišao u inostranstvo, da se rađa najmanji broj beba u poslednjih 100 godina da su građani sada zaduženi za 60 odsto više nego 2012. godine.

“Sa padom industrijske proizvodnje, rastom spoljnotrgovinskog deficita i nedostatkom investicija u privatnom sektoru, Srbija nema nikakvu ekonomsku budućnost”, tvrdi Đilas.

Kazao je i da je Srbija od 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, poslednja po rastu BDP-a.

“Vlada arogantnih i nesposobnih, učešće kriminalaca u svim strukturama vlasti, gašenje medija, pritisak na pravosuđe, obračuni i harange prema ljudima koji drugačije misle, tenzije i agresija… to su rezultati 7 godina vlasti SNS”, naveo je Đilas.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio da su kriminal i korupcija glavna karakterisitka vlasti i da su u njih uključene i čitave porodice vodećih ljudi.

„Porodica Aleksandra Vučića – njegov otac i brat, porodica ministra finansija Siniše Malog, odnosno njegov brat, Brnabić i njen brat. I tako dalje“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare SZS-a.

On je podsetio na „aferu sa diplomom osnovnih studija“ ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i dodao da SzS neće odustati dok Stefanović zbog toga „ne podnese ostavku“.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kazao je da je Srbija tokom pregovora sa Prištinom „pravila ustupke ireverzibilnog karaktera“, a dobila samo obećanje da će se formirati Zajednica srpskih opština, što nije urađeno šest godina.

„Briselski dijalog doveo je do ukidanja srpskih institucije (policija, vojska) na severu Kosova, srpska vlast pristala je da se u tom delu primenjuju kosovski zakoni, Kosovo je dobilo međunarodni telefonski broj. Pregovorački proces se nije bavio bitnim pitanjima kao što je zaštita srpske imovine na Kosovu“, rekao je Jeremić.

Dodao je da je sever Kosova postao „najopasniji deo evropske teritorije“ i da se o statusu Kosova raspravljalo na „šarlatanski način po pariskim kafanama i restoranima u Njujorku“.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je ocenio da je posle sedam godina vlasti SNS Srbija delimično slobodna država, u kojoj se politički protivnici tretiraju kao neprijatelji koje treba uništiti, i u kojoj nema ni pravne, ni politčke odgovornosti.

U Srbiji jedan čovek odlučuje o svemu, nema podele vlasti, već se deli samo plen, a mediji nisu četvrti stub vlasti, već su njen servis, ili su marginalizovani, ocenio je Lutovac i istakao da ljudi žive lošije nego pre sedam godina.