Савез за Србију усвојио препоруке Стручног тима протеста као платформу за евентуални разговор са влашћу

Савез за Србију усвојио је у целости препоруке Стручног тима формираног у име учесника протеста “Један од пет милиона” и тај документ ће од данас представљати платформу СзС за евентуални дијалог са влашћу о условима за фер изборе и медијске слободе, саопштено је данас на конференцији за новинаре.

Председавајући СзС и лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић истакао је да је закључак Стручног тима идентичан ставу СзС – да се стање од почетка протеста па до данас није променило, те да не постоје услови за одржавање слободних и поштених избора. Због тога, када би избори данас били расписани, једино што би опозиција могла да уради – јесте бојкот, рекао је он.

„Извештај Стручног тима биће достављен свим надлежним државним институцијама којих се овај документ тиче, али и међународним организацијама које се баве темом медијских и изборних слобода како би и они видели шта стручњаци, који су потпуно непристрасни и нису страначки обојени, имају да кажу на ту тему“, рекао је Веселиновић.

Он је “позвао режим Александра Вучића” да “седне за преговарачки сто” или да како је рекао, “испуни услове стручног тима”, додајући да је Савез за Србију спреман за те разговоре.

Он је најавио да ће протести бити настављени у суботу, 8. јуна као и да ће тог дана на скупу у Београду лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић изнети грађанима препоруке Стручног тима које је Савез за Србију прихватио као своју платформу за дијалог са властима.

Упитан како ће Савез за Србију реаговати уколико власт на испуни захтеве у вези са медијским и изборним слободама, Веселиновић је рекао да су “сви механизми” мирног притиска на власт у оптицају, док је Зеленовић навео да тај опозициони блок неће учествовати ни на једним “унапред покраденим изборима”.