Savez za Srbiju usvojio preporuke Stručnog tima protesta kao platformu za eventualni razgovor sa vlašću

Savez za Srbiju usvojio je u celosti preporuke Stručnog tima formiranog u ime učesnika protesta “Jedan od pet miliona” i taj dokument će od danas predstavljati platformu SzS za eventualni dijalog sa vlašću o uslovima za fer izbore i medijske slobode, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Predsedavajući SzS i lider Pokreta za preokret Janko Veselinović istakao je da je zaključak Stručnog tima identičan stavu SzS – da se stanje od početka protesta pa do danas nije promenilo, te da ne postoje uslovi za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Zbog toga, kada bi izbori danas bili raspisani, jedino što bi opozicija mogla da uradi – jeste bojkot, rekao je on.

„Izveštaj Stručnog tima biće dostavljen svim nadležnim državnim institucijama kojih se ovaj dokument tiče, ali i međunarodnim organizacijama koje se bave temom medijskih i izbornih sloboda kako bi i oni videli šta stručnjaci, koji su potpuno nepristrasni i nisu stranački obojeni, imaju da kažu na tu temu“, rekao je Veselinović.

On je “pozvao režim Aleksandra Vučića” da “sedne za pregovarački sto” ili da kako je rekao, “ispuni uslove stručnog tima”, dodajući da je Savez za Srbiju spreman za te razgovore.

On je najavio da će protesti biti nastavljeni u subotu, 8. juna kao i da će tog dana na skupu u Beogradu lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izneti građanima preporuke Stručnog tima koje je Savez za Srbiju prihvatio kao svoju platformu za dijalog sa vlastima.

Upitan kako će Savez za Srbiju reagovati ukoliko vlast na ispuni zahteve u vezi sa medijskim i izbornim slobodama, Veselinović je rekao da su “svi mehanizmi” mirnog pritiska na vlast u opticaju, dok je Zelenović naveo da taj opozicioni blok neće učestvovati ni na jednim “unapred pokradenim izborima”.