Savez za Srbiju uputio zahteve RTS-u

Simbolično, na Međunarodni dan prava javnosti da zna, lideri Saveza za Srbiju su uputili pismo RTS-u sa zahtevom da javni medijski servis počne da poštuje zakone, da omogući predstavnicima opozicije vreme u informativnim emisijama i obezbedi poštovanje prava na demanti.

Oni su u pismu istakli da podsećaju da slogan Radio televizije Srbije glasi „Vaše pravo da znate sve“ i da i građani koji glasaju za opoziciju finansiraju rad RTS-a i imaju pravo da znaju sve o aktivnostima i stavovima svojih političkih predstavnika.

U svojim zahtevima, lideri Saveza su tražili da u roku od 15 dana bude obezbeđeno redovno učešće predstavnika Saveza za Srbiju u informativnim programima RTS-a i to „najmanje 30 minuta nedeljno“, a naročito se insistira na „učešću u debatnim emisijama“. Kako se navodi, od izborne kampanje za beogradske izbore, niko od predstavnika opozicionih partija nije bio u studiju RTS, a radi se o partijama koje imaju svoje predstavnike i u republičkom i u lokalnim parlamentima i predstavljaju stavove značajnog dela građana.

Kako u pismu stoji, Savez traži i „da se demanti i odgovori predstavnika Saveza za Srbiju pročitaju u istim emisijama i formatima u kojima su klevete i laži predstavnika vlasti o Savezu ili njegovim članicama iznete“, te da „odgovor i demanti moraju biti objavljeni u istoj minutaži i na istom mestu gde su izrečene klevete i optužbe vlasti“.

U pismu je naglašeno da će predstavnici Saveza za Srbiju biti prinuđeni da radikalnije deluju protiv takve uređivačke politike javnog medijskog servisa, ukoliko ne dođe do ispunjenja ovih zahteva.