Савез за Србију подржава “апел 140” за промену уређивачке политике РТС-а

Савез за Србију подржава захтев потписника више од 140 припадника академске заједнице за промену уређивачке политике Радио телевизије Србије. Апсолутно смо сагласни да РТС не спроводи закон о јавном информисању и јавном сервису, као и са чињеницом да то питање није само проблем политичких странака већ свих грађана Србије којима јавни сервис дугује истинито, потпуно и благовремено информисање.

Као и до сада, и убудуће ћемо водити борбу за ослобађање Јавног сервиса, имајући у виду документ стручног тима протеста “1од5милиона” и захтеве за слободне медије и слободне и поштене изборе. Свом снагом подржавамо укључивање академске заједнице у решавање проблема медијског мрака у Србији и убеђени смо да је у том циљу потребно створити јединствен фронт, насупрот кога ће остати они који тај мрак продукују или подржавају. Као и у случају одбране аутономије Универзитета, Савез за Србију подржава укључивање академске заједнице у одбрану темељних вредности друштва, које су, уз то, и уставна начела која овај режим крши.

Сагласни смо да је поред враћања објективности у програм РТС-а потребно увести нове дебатне форме и емисије у којима би се отворено говорило о свим актуелним аферама у друштву.