Савез за Србију поднео кривичну пријаву против Небојше Стефановића због дипломе школе која не постоји

Савез за Србију је поднео кривичну пријаву против министра унутрашњих послова Небојше Стефановић због фалсификовања докумената о завршеном факултетском образовању и одговорних са Мегатренд факултета. Лидери Савеза су на конференцији за новинаре истакли да су пријаве поднели и просветној инспекцији.

Кривичне пријаве су поднете Вишем јавном тужилаштву у Београду, посебном одељењу за сузбијање корупције, а Министарству просвете је прослеђен Захтев за инспекцијски наџор на Факултету за пословне студије Универзитета Мегатренд.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да надлежни органи и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, кога Савез за Србију оптужује да је фалсификовао факултетску диплому, не реагују, јер се користи време да се, како каже, “среде папири” који би показали валидност те “непостојеће” дипломе.

Савез за Србију и покрет Двери оптужили су министра Стефановића да је захтевом београдском факултету Мегатренд за нострификацију дипломе коју је наводно стекао у Великој Британији у школи која, кажу, не постоји, учинио кривично дело фалсификовања.

“Стефановић се пре 15 година обратио са захтевом Мегатренду да му нострификује диплому коју је наводно стекао по образовном систему Велике Британије на школи која се зове ‘Megatrend International Expert Consortium Limited”. Та фирма у Енглеској никада није била регистрована за образовање, већ за делатности као што су финансијско посредовање и слично”, казао је Ђилас.

 

Како је рекао, самим тим, тврдња да је завршио ту школу је “јасна неистина”.

“Предајући ту врсту папира у Београду, Стефановић је извршио кривично дело фалсификовања докумената”, нагласио је Ђилас.

Уколико је, каже, Стефановић заиста завршио ту школу, очекује од њега да “покаже студентску визу или на неки други начин докаже где је полагао испите, ко га испитивао и остало”.

Обрадовић је рекао да СзС није поднео захтев за увид у диплому из Лондона, јер су, каже, очекивали реакцију надлежних на њихове тврдње.

“Нисмо поднели тај захтев, јер смо пре свега очекивали реакцију на те тврдње ових 15 дана. Ја сам дубоко уверен да се ових 15 дана врши ‘сређивање папира’ и покушај да се на одређене начине обезбеди папирологија да би се показала валидност те непостојеће дипломе. Али и за то постоје одређена вештачења, папира, графичка вештачења и друга, која могу да омогуће увид у то шта је можда урађено пре седам дана, а заправо је требало да буде пре 15 година”, рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, то није једини случај.

“Очито су на овај начин бројне личности из политичког живота у то време стицале дипломе и када би једна озбиљна независна институција кренула овим да се бави, видели бисте колико би лажних диплома заправо било у јавном сектору Србије. Поновило би нам се оно што се недавно десило у Хрватској, која је кренула да преиспитује све дипломе у свом просветном систему”, казао је лидер Двери.

У тој земљи је, додаје, више стотина људи поднело оставке или дало отказе јер нису желели да дође до испитивања њихових диплома.

“Слично би се десило и код нас, када бисмо коначно кренули да испитујемо валидност диплома и доктората. А то је једини начин да вратимо веру и поверење у српски просветни систем”, нагласио је Обрадовић.

 

Текст преузет са Н1