Pretnje novinarima inspirisao vladajući režim

Savez za Srbiju – Novi Sad najoštrije je danas osudio napade na trojicu novosadskih novinara na društvenim mrežama i preko drugih kanala komunikacije na Internetu, istakavši da su Igor Besermenji, Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić ponovo mete ozbiljnih pretnji i prostačkih uvreda.

Kako se navodi u saopštenju, te pretnje su “očigledno inspirisane i podstaknute od strane vladajućeg režima” i imaju za cilj da “zaplaše i ućutkaju, kako njih trojicu tako i svakog ko se usudi da u javnom prostoru govori suprotno ili malo drugačije od onoga što plasira režimska fabrika laži”.

Savez za Srbiju je napomenuo da su državni organi dužni da identifikuju i u skladu sa zakonom kazne sve one koji na bilo koji način učestvuju u tome. Kako je navedeno, “difamacija i ugrožavanje fizičke sigurnosti Besermenjija, Sejdinovića i Gruhonjića, ponovo su ogolili nasilnu prirodu društvenog poretka koji kreira vladajući režim u Srbiji”.

“Taj režim opstaje i jača, između ostalog, na mržnji prema svemu i svakom ko odbije da stane u red besramnika koji šire i potpiruju laž o uspesima i nepogrešivosti vođe režima Aleksandra Vučića”, istakao je Savez za Srbiju – Novi Sad.

SzS je podsetio da je međunarodna organizacija Fridom Haus nedavno izbrisala Srbiju sa liste slobodnih zemalja sveta i ocenio da su poslednji napadi na novinare pokazali da za takvu ocenu ima mnogo argumenata u stvarnosti u kojoj žive svi građani Srbije.