Podržavamo poziv predsednika SANU na dijalog

Savez za Srbiju je saglasan sa akademikom Vladimirom Kostićem, predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o nužnosti dijaloga u društvu, objavljenog u autorskom tekstu u NIN-u. Tekst smo razumeli kao javni apel i cenimo činjenicu da je prvi put neko iz jedne nacionalne institucije poslao takvu trezvenu poruku.

Slažemo se sa konstatacijom akademika Kostića o tome da “nema nevinih” ali i da je “odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti”. Uvek smo bili spremni na ozbiljne razgovore o svim temama, pogotovo na one koji bi doveli do slobodnih izbora i oslobađanja medija i na taj način stvorili uslove za izlazak društva iz krize.

Nažalost takvih razgovora nije bilo, pa čak ni na teme oko prevazilaženja ustavne, političke i ekonomske krize nakon pandemije korona virusa.

Slažemo se i oko konstatacije da broj glasova “ne sme da bude alibi za sva postupanja kojima smo svedoci, a pogotovu ne za nasilje” i da to mora da važi za sve. Saglasni smo da su institucije opustošene i da je vlast personalizovana, ali da nas to ne oslobađa odgovornosti da razgovaramo sa političkim protivnicima, jer alternativa razgovorima jeste građanski rat, koga se kao i akademik Kostić i mi pribojavamo.

Posebno delimo utisak predsednika SANU da su građani Srbije “ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu” i očekivanje da nam “neko sa strane donese rasplet ili rešenje, jer od nas više ništa ne zavisi”. Smatramo to opasnim stanjem društva, jer nas to dovodi u osećaj podaništva i nečije kolonije.

Baš zbog toga nužan je hitan dijaloga vlasti i opozicije. Ali ne “pro forme”, da bi se zadovoljio neko sa strane, već da bi izbegao scenario koga se pribojava akademik Kostić, a i mi.

Ne bežimo od odgovornosti, ali vlast je na potezu.