Почело заседање Скупштине, посланици СзС бојкотују рад парламента

На дневном реду једанаестог ванредног заседања Скупштине Србије је више измена и допуна постојећих, као и неки нови закони из више различитих области. Посланици окупљени око странака које су део Савеза за Србију (СзС), тренутно најјачег опозиционог блока, отпочели су бојкот рада парламента.

Шефови опозиционих посланичких група су најавили да ће о дневном реду данашње седнице говорити на сваких пола сата у скупштинском холу.

Поручили су да је бојкот њихова обавеза према – како кажу – грађанима који протестују широм Србије и да их на такав корак обавезује Споразум са народом, који су потписали.

“Ми, потписници ‘Споразума са народом’ смо озбиљни људи и једна од тачака тог документа је напуштање свих институција, а то што смо потписали ми сада и спроводимо. Опозициони одборници напустиће и заседања локалних скупштина. А ми ћемо сваких пола сата држати конференције на којима ћемо говорити о законима који су на дневном реду. Нека сви знају да у Србији од данас постоје два парламента – насилнички, узурпаторски и демократски који ће заседати у холу”, рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Окупљени око СЗС саопштили су да траже оставку министра просвете Младена Шарчевића, али су позвали и све из извршне власти, као и председницу парламента Мају Гојковић да поднесу оставке, јер су – како је рекао потпредседник Народне странке Мирослав Алексић – прекршили законе и Устав више пута током вршењавласти.

“У Србији је данас колапс система, не функционише ниједна институција, све институције су отете од стране једног човека. Усвајају законе ‘на кило’ и Скупштину користе као проточни бојлер. Нећемо дати легитимитет урушавању институција”, каже Алексић.

“Не бојкотујемо парламент зато што смо се наљутили и зато што нас омаловажавају, имамо обавезу према хиљадама и хиљадама људи који демонстрирају по зими и траже систем и нормалну Србију. Нећемо седети скрштених руку, кренућемо у сусрет грађанима”, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Истовремено, шеф посланичке групе Демократске странке Горан Ћирић рекао је да је бојкот јединствена порука коју опозиција шаље грађанима који учествују у протестима.

“Огромну одговорност ми посланици осећамо према грађанима који учествују у протестима и који су дигли глас. Ови протести показују један додатни квалитет – њихова суштина је борба за успостављање система. Због тога ми желимо да подржимо људе који не желе да гледају урушавање институције система и Скупстину у којој нема дијалога”, изјавио је Ћирић.

Заседању присуствују посланици Српске радикалне странке, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине, партије које нису део владајуће већине у парламенту.

Посланици ће разматрати законе који се тичу образовања и васпитања – Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, о ученичком и студентском стандарду, али су пред посланицима и измене Закона о оружју и муницији и о нуклеарној безбедности и сигурности.

Између осталог, посланици у парламенту би требало и да изаберу судије који први пут ступају на судијску функцију, председнике судова за Крагујевац и Краљево – на предлог Високог савета судства, али и члана Савета гувернера и председника Комисије за хартије од вредности.

 

Преузето са: Н1