Osnovan Savez za Srbiju – Kragujevac

U Kragujevcu je danas formiran Savez za Srbiju, a izjavu o osnivanju potpisali su predstavnici Narodne stranke, Demokratske stranke, Dveri, Levice Srbije, Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i kragujevačkog Pokreta za naš grad.

Potpisivanju su prisustvovali predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović, predsednik Dveri Boško Obradović, potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić i predsednik Sloge Željko Veselinović.

Jeremić je rekao da je Kragujevac jedan od centara otpora aktuelnoj vlasti, i najavio da će ove nedelje i u tom gradu početi potpisivanje Sporazuma sa narodom, koji je postavio zajednički okvir za delovanje opozicionih stranaka i predstavlja most između politički artikulisane ideje i probuđene energije naroda, koje će zajedno dovesti do promena.

Jeremić je naveo da je predsedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu poručeno sa visokog nivoa „da se ne šali sa raspisivanjem izbora“ na kojima neće učestvovati opozicija.

„Vučić takvu vrstu razgovora u Minhenu nije očekivao, a imao ju je. Opozicija neće učestvovati na izborima pod postojećim okolnostima i izbora u Srbiji neće biti dok ne dođe do bitno promenjenih okolnosti i do minimuma demokratskih civilizovanih uslova kakvi postoje u drugim zemljama Evrope“, rekao je Jeremić.

 

Članica Predsedništva Narodne stranke Gordana Šošić rekla je da osnivanje Saveza u Kragujevcu predstavlja i obećanje građanima da će se svi potpisnici boriti za sprovođenje programa od 30 tačaka SZS-a i Sporazuma sa narodom, koji su garancija da će Srbija ponovo postati slobodna i demokratska država.

Predsednik Gradskog odbra Demokratske stranke Kragujevac Ivan Dubljanin rekao je da je naprednjačka vlast taj grad u ponižen položaj, jer nije sposobna da se izbori sa otimačinom, nema investicija i razvoja, dok se istovremeno kriminalne bande bore za prevlast.

„Danas ne postoji garantovano pravo na slobodan izbor, ali su protesti oslobodili građane Kragujevca straha. Pozivamo građane da izađu na proteste u što većem broju, jer vlast neće pasti ako budu sedeli kod kuće“, rekao je Dubljanin.

Predsednik Gradskog odbora Dveri Kragujevac Milan Dimitrijević rekao je da ć Sporazum sa narodom biti na korist svim građanima jer će njegovo sprovođenje dovesti do promene sistema.

„Naša je obaveza da srpskim seljacima vratimo dostojanstvo i da naši radnici ne podižu ekonomije širom sveta, dok u Srbiji rade za 300 evra“ rekao je Dimitrijević.

Predsednik Pokreta za naš grad Dalibor Jekić istakao je da Kragujevac zaslužuje bolju vlast, jer taj grad ubrzano napuštaju ljudi mlađe i srednje generacije, a lokalna uprava se otuđila od naroda, i dodao da ne sme biti saradnje opozicionih stranaka i organizacija sa SNS-om ni pre niti posle izbora.