Osnovan Savez za Srbiju – Čačak

U Čačku je danas zvanično osnovan Savez za Srbiju koji čine Demokratska stranka, Srpski pokret Dveri i dva udruženja građana – Makedonska nacionalna zajednica Astibo i Privredna inicijativa. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su Zoran Lutovac, Borko Stefanović i Boško Obradović.

Predsedavajući Saveza za Srbiju i predsednik Demokratske stranke dr Zoran Lutovac rekao je da je ovo još jedan korak ka ukrupnjavanju opozicije koja je pre drugog septembra i osnivanja Saveza za Srbiju bila rascepkana.

“Savez za Srbiju je drastično promenio situaciju u Srbiji, mi smo sada druga po snazi politička snaga u Srbiji i to stvara veliku nervozu u vlasti. Ozbiljniji znak nervoze bio je napad na Borka Stefanovića, koji je bio i okidač za niz protesta, prvo u Kruševcu, zatim u Beogradu, a sada i širom Srbije. Političari su se skonili iz prvih redova kako bi se proširila margina protesta, jer u Srbiji imamo ogromno nezadovoljsto, studenata, radnika, poljoprivrednika kojima je nedostajala politička artitkualcija. Mi želimo da vratimo njihovo poverenje koje je narušeno, pokažemo da smo spremi da zajedno sa njima radimo i stvaramo demokratsku i uređenu Srbiju”, poručio je Lutovac.

Lutovac je podsetio da je i Zoran Đinđić tokom devedesetih govorio da je potencijal promena u narodu, a ne u partijama i da najpre moramo ostaviti razlike po strani, kako bismo mogli da napravimo demokratsku Srbiju gde će te razlike biti normalne i o kojima ćemo moći da razgovaramo u medijima koji su slobodni.

Lutovac je dodao da je korak dalje u saradnji sa građanima Sporazum s narodom iza koga je stao Savez za Srbiju i druge prave opozicione stranke, istaknuvši da je važno da u toj interakciji dođemo do zajedničkog cilja, a to su vladavina prava, slobodni mediji, društvo gde se ceni i vrednuje rad i kvalitet, a ne veze i poznanstva.