[VIDEO] Osma subota protesta u Beogradu, traka oko Vlade, baklje i natpis “Cenzurisano”

Osmu subotu zaredom protest nezadovoljnih građana održan je u Beogradu. Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom “Jedan od pet miliona” počeo je sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta, a na skupu su govorili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.

 

Foto: Savez za Srbiju

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević poručio je večeras da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država.

Vučić je izneverio Ustav Srbije jer se meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin, rekao je Ivošević obraćajući se učesnicima protesta okupljenim na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Dr Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, obratio se građanima poručivši da se moraju boriti protiv uzurpacije vlasti i države od strane Aleksandra Vučića i njegove partije ali i pozvao profesore i univerzitete da im u tome pomognu.

– Univerziteti, a posebno Univerzitet u Beogradu, imaju najveću odgovornost da stanu uz građane jer se tu nalazi moć znanja kojem se moraju odupreti protiv svake vrste ugnjetavanja, pritisaka, kršenja zakona i podele vlasti.

Foto: Savez za Srbiju

Građani i opozicione stranke moraju da stanu zajedno kako bi isporučili osnovni zahtev ovih protesta a to je ostavka Aleksandra Vučića, rekao je Čupić.

Okupljeni građani su ovo pozdravili gromoglasnim aplauzom i skandiranjem „ostavka, ostavka“.

Čupić je naveo da je jedina alternativa ostavci to da Vučić bude smenjen, ali da je to nešto na čemu građani moraju raditi zajedno sa strankama jer su partije nosioci političkog života.

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju pod nazivom “Putem zahteva Jedan od pet miliona” centralnim gradskim ulicama: Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom i Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Učesnici protesta potpuno su zatim prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi.

Foto: Savez za Srbiju

Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše “Počelo je” i “Cenzurisano”, dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata simbolično isprskali “sredstvima protiv štetočina”, kako piše na bocama koje nose na leđima.

Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu LJ. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su “javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića”.

Demonstranti su prethodno na vrata zgrade lista Politika zalepili natpise “Cenzurisano” i “Jedan od pet miliona”, a nakon performansa ispred RTS-a protestna šetnja nastavljena je ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije.

 


Baklje kao “plamen slobode”, letak sa Vučićem kandidatom na svim listama

Foto: Savez za Srbiju

Protest “Jedan od pet miliona” završen je oko 20 časova ispred Vlade Srbije u Beogradu, gde je upaljeno deset baklji uz poruku da se “plamen slobode širi nezaustavljivo”.

Učesnicima protesta podeljen je letak koji simbilično pokazuje da se Aleksandar Vučić pojavljuje kao kandidat na svim izbornim listama od mesne zajednice do predsednika države.

Od 20 imena na listi, sva nose ime Aleksandra Vučića, a na letku piše “Glasački listić za izbor predsednika, premijera, imperatora i farona uz obavezu da se slika i pošalje lokalnom SNS koordinatoru”.

Foto: BETA – Emil Vas

Letak je zalepljen na ulazu Vladu, a oko većeg dela zgrade oblepljena je traka sa natpisom “Jedan od pet miliona”.

“U ovakvoj Srbiji, pod ovakvim Aleksandrom Vučićem, bilo kakav izbor ne postoji, a kamoli fer i slobodni izbori” rekla je jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović. Prema njenim rečima, na takve izbore građani ne pristaju.

Foto: Savez za Srbiju

Sledeći protest zakazan je za subotu, 2. februar u 18 časova. Protest je i ove subote prošao mirno, bez vidljivog prisutva policije.

Podršku građanima koji protestuju uputila je prethodno akademska zajednica. Prvo su to učinili nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, a potom Fakulteta političkih nauka u Beogradu, pa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union.

Proteste petkom i subotom građani organizuju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i drugih.

 

 

 


Nebojša Zelenović: Na ulicama širom Srbije se trenutno sprovodi referendum

Učesnik protesta u Beogradu bio je i gradonačelnik Šapca i jedan od osnivača SZS Nebojša Zelenović, koji je rekao da se na ulicama, u Beogradu i u brojnim gradovima Srbije, trenutno sprovodi ozbiljan referendum – da li su ljudi za ili protiv sistema u kome je Aleksandar Vučić urušio sve institucije.


Snimak protesta “1 od 5 miliona”


Izvori:

  • Tekst: TV N1