Savez za Srbiju bojkotuje sednicu Skupštine Beograda u skladu sa Sporazumom sa narodom

Zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović najavio je danas da će, u skladu sa Sporazumom sa narodom, odbornici Saveza ubuduće bojkotovati rad gradskog parlamenta.

„Smatramo da je važnije biti sa svojim narodom na ulici, nego u sali sa onima koji vide Beograd isključivo kao plen i koji mrze Beograd. U skupštinskoj sali smo se žestoko borili, a sada garantujemo da ćemo se van sistema boriti još žešće“, rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Skupštine Beograda.

Jovanović je, povodom današnje sednice gradskog parlamenta, istakao da je bruka i sramota da se rebalans budžeta vrši već u februaru.

„Kada smo govorili u decembru da je budžet loše planiran i pun rupa, vlast je tvrdila da je najveći i najbolji u istoriji. Danas se vidi ko je bio u pravu. U tom ’najvećem’ budžetu, nije predviđeno dovoljno sredstava za GSP, što je neposredni povod za rebalans“, rekao je Jovanović.

„Nisu znali u decembru kad su pisali budžet, da nema autobusa. To sve govori. Trebalo je da padne sneg i da građani guraju autobuse, da bi vlast shvatila da smo ispravno upozoravali da je pogrešnom politikom GSP devastiran“, naveo je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je Savez za Srbiju upozoravao da je za više od pet godina vlasti kupljeno manje od 100 novih autobusa.
„Kritikovali smo sumanut rast subvencija privatnim prevoznicima, na račun GSP-a. Vozačima su smanjene plate, neće imati ljude da voze nove autobuse. Ta politika je uzrok kolapsa, a ne naplata karata“, naveo je Jovanović.

Zamenik šefa odborničke grupe SZS je dodao da se vlast sada „vraća na reči opozicionih odbornika“ da bi u grad trebalo investirati i da bi za strateške stvari trebalo uzimati kredite.

„Posle pet godina shvataju da je lažnim suficitom i trošenjem novca na besmislice, grad devastiran. Ova vlast je najgora u novijoj istoriji, mora da ode, svaki dan sa njima je dan manje za Beograd“, naveo je Jovanović.

Odbornik Saveza za Srbiju Peđa Mitrović rekao je da je gradski prevoz u Beogradu postao jedan od gorućih problema grada, koji blokira normalno funkcionisanje grada.

„Nabavka 200 novih vozila za javni gradski prevoz je samo vraćanje na stanje iz 2014. godine jer je veliki broj vozila od tada rashodovan. Prethodnih pet godina je propušteno za razvoj grada“, naveo je Mitrović.

Mitrović je istakao da javni prevoz u veoma lošem stanju, jer je smanjen je broj polazaka i putnika, a sa druge strane, prevoz je fokusiran na privatne prevoznike, odnosno obavljena je preraspodela novca od GSP-a ka privatnim prevoznicima.

„Stanje u gradskom prevozu je neodrživo i potrebno je obaviti temeljne reforme“ rekao je Mitrović.
Odbornici Saveza za Srbiju razvili su danas ispred Skupštine Beograda razvili transparent „Jedan od pet miliona“.