Omladina SzS performansom “Večernja napredna škola” obeležila Međunarodni dan mladih

Omladina Saveza za Srbiju danas je, povodom Međunarodnog dana mladih, organizovala performans pod nazivom “Večernja napredna škola”, kod Ruskog cara u 17 časova.

U ulozi predavača “Večernje napredne škole” našao se Petar Mitov, član Kluba omladine Narodne stranke, koji je istakao da, prema podacima koje je iznela Krovna organizacija mladih Srbije, mladi nemaju gotovo nikakvo poverenje u trenutne organe vlasti.

Mitov je tim povodom pozvao članove Vlade, a pre svega ministra omladine i sporta, Vanju Udovičića, da dostojanstveno podnesu ostavke, kao i da državni organi usvoje sve zahteve opozicionih stranaka kako bi se mogli održati fer i pošteni izbori.

O položaju mladih u Srbiji, govorio je i Velibor Pavlović, predsednik Omladine Demokratske stranke, koji je skrenuo pažnju na to koliko se sredstava izdvaja za omladinu i sport što iznosi samo 0.09% od ukupnog budžeta.

Postavlja se pitanje gde je taj novac otišao ove godine?

Pavlović je rekao da je ove godine na zakasnelom konkursu koje je raspisalo Ministarstvo omladine i sporta, veći deo novca dodeljen sumnjivim organizacijama. U vezi toga, uputio je i pitanje ministru omladine i sporta, Vanji Udovičiću, zbog čega je konkurs održan sa skoro 8 meseci kašnjenja?

“Pedeset miliona dinara raspoređeno je sumnjivim organizacijama. Kad pogledate da je većina tih organizacija osnovana dva do tri meseca pre konkursa i da su usko povezane sa Srpskom naprednom strankom, onda vam bude jasno o čemu se radi”, poručio je Pavlović.

On je u svojoj izjavi uporedio odnos novca koji se izdvaja iz budžeta Republike za praznično “ukrašavanje” i novca koji se ulaže, odnosno ne ulaže u mlade.

“Grad Beograd izdvaja 15 miliona dinara na novogodišnju rasvetu, dok za mlade talente grada Beograda odvaja čak 10 puta manje sredstava. Ne treba nama ukrašavati grad skupim svetiljkama, naša deca i mladi treba da nam budu ukras kojim se ponosimo.”, rekao je Pavlović.

Omladina je ovim performansom na satiričan način ukazala na probleme mladih i njihov položaj u društvu.