Održan masovni građanski protest: STOP krvavim košuljama!

Petnaestak hiljada ljudi prošetalo je večeras centrom Beograda protestujući protiv svakog vida nasilja koje režim sprovodi, a protestna šetnja, pod parolom “Stop krvavim košuljama”, ujedinila je građane, opozicione političare i brojne javne ličnosti.

Učesnici skupa ispunili su plato ispred Filozofskog fakulteta, noseći transparente „Uvek pištaljka, nikad više puška“, „Pare ste oprali, državu ste pokrali“, „Za vladavinu prava i pravde“, „Gašić Bata u mraku te savata“… Potom su se uputili u protestnu šetnju, a nakon prolaska pored Skupštine, šetnja je nastavljena do zgrade Radio-televizije Srbije, gde su građani glasno uzvikivali “ua” i mahali transparentima „RTS plaćamo, 90-e vraćamo“ i „RTS – vaše pravo da ne znate ko vas je tukao“.

Iako je neposredan povod za organizovanje protesta bilo nedavno prebijanje Borka Stefanović, lidera Levice Srbije, u Kruševcu, jasno je istaknuto da se protestuje protiv svakog nasilja koje režim generiše ili direktno sprovodi, i u ime svih onih koji su bili žrtve takvog nasilja – građani, aktivisti civilnog društva, politički aktivisti, novinari, rečju – svi oni koje su se usudili da kritikuju vlast.

 

Branislav Trifunović poručio je ironično da je večeras na protestu mnogo glava u za razbijanje.

Protest je otvorio glumac Branislav Trifunović koji je ironično zaključio da je večeras na protestu u Beogradu „mnogo glava za razbijanje” i poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će morati da razmisli koliko glava treba da razbije da bi Srpska napredna stranka koju vodi ostala na vlasti.

Trifunović je ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu okupljenim građanima kazao da se borba mora voditi „glasnim urlanjem na ovu odvratnu ljigavu vlast“.

„Ispričaću vam priču o čoveku koga su nazivali izdajnikom, taj pesnik zarobljen u telu pravnika probao je sve. Krenuo je sa gajbicama itd. Pevao pesme ‘Kralobag, Karlovac Virovitica’, ‘Selidba u moj novi stan’, ‘Bulevari prijateljstva’… Onda je pesnik hteo da bude jedini, da se narod budi i leže uz njega, kupio je devet televizora, njegove pesme voleo je čak i poligraf“, rekao je Trifunović.

On je dodao da su se prijatelji „pesnika“ bogatili, a narod je bio nezahvalni neradnik.

„Pesnik je svoj narod počeo da naziva ološem, kretenima, bolesnicima, neradnicima, jer nije mogao sve da kupi. Unervozio se, kupio još televizija, uplašio se, pomislio da mora da vrati svih devet televizora, da će ostati mimo istorije u kojoj je želeo da bude. Tada su njegovi sledbenici stavili fantomke na glave i počeli da udaraju“, kazao je Trifunović.

Poručio je da nema šipke za baš sve glave i da se „ljubav ne usađuje šipkama“.

„Ne bojimo se više tvojih stihova. Nema više tih stihova, rima mržnje kojim ćeš naterati ljude da te pamte.

Okupljeni su zatim krenuli ka Skupštini Srbije uzvikujući „Napredna bando“, a Trifunović ih je pozvao da “hodaju u miru i da pokažu vlasti koliko ih ima i koliko će ih tek biti“.

Kako je i najavljeno, na protestu nije bilo stranačkih obeležja, a prisustvovali su i lideri većeg dela opozicije, kao i brojne javne ličnosti.