Obesmišljavanje manjinske samouprave

Savez za Srbiju u Vojvodini najoštrije osuđuje zloupotrebu instituta nacionalnih saveta kao prava na manjinsku samoupravu radi stranačkog kadrovanja po ukusu Srpske napredne stranke i njenih manjinskih satelita.

Kao što je to poznato ovih dana je Nacionalni savet Slovaka (NSS) praktično smenio direktoricu osnovne škole u Kisaču jer nije htela da sakuplja potpise i sigurne glasove za SNS. NSS je u rukama SNS-a preko manjinskog partnera, kukavičijeg jajeta koje služi interesima SNS-a. Oni su inicirali smenu, a odobrenje je dao pripadnik drugog manjinskog partnera, zapravo mađarskog krila SNS-a Njilaš Mihalj (SVM) , pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Savez za Srbiju u Vojvodini smatra nedopustivim ovakvo stranačko kadriranje u ustanovama obrazovanja. Ne samo zbog toga što je ovim postupkom oštećen kandidat koji ima apsolutnu podršku kolektiva,već i zbog toga što se usled ovakvih slučajeva urušava ideja manjinske samouprave kao krovne organizacije za ostvarivanje manjinskih prava, a sama manjinska samouprava gubi na smislu i značaju.

Savez za Srbiju u Vojvodini zahteva od ministra prosvete gospodina Šarčevića da iskoristi svoje zakonsko pravo i poništi rešenje pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i imenuje za direktora škole kandidata koji je dobio podršku kolektiva.