Nebojša Zelenović: SzS prihvata zahteve sa protesta. Predlog: prelazna vlada

Predsednik Zajedno za Srbiju i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović kaže da Savez za Srbiju prihvata zahteve građanskog protesta “1 od 5 miliona” iznete tokom sedme protestne šetnje. Ponuda SzS je da nakon pada Vučića bude formirana prelazna republička vlada sa jednim osnovnim zadatkom: da u roku od godinu dana pripremi izbore koji će zaista i u potpunosti biti fer i demokratski.

 

Sedma protesna šetnja “1 od 5 miliona” iznedrila je novi zahtev okupljenih građana upućen opoziciji – očekuju “da predstavi jasan plan zdrave državne uprave, po kojem niko ne bi mogao ni da pomisli da radi ovo što sada rade političari na vlasti”. Opozicija, dan kasnije, nudi prelaznu vladu. Da li je takav dogovor moguć i kakve bi bile garancije?

“Ostavka Vučića” – jedan jedini zahtev protesta u Beogradu. Ali, nije baš tako. Iako su građanke i građani na ulicama prestonice pre svega jer ih iritira vlast, to ne znači da političare koji takođe šetaju subotom prihvataju zdravo za gotovo. Ne kriju: opoziciji bi dali glas, ali uz uslov. “Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo, kako ćemo da vas smenimo ako ne budete valjali. Da nam napišete, izložite, a zatim i potpišete, imenom i prezimenom”, rekao je Branislav Trifunović, glumac.

 

Predsednik ZZS Nebojša Zelenović odgovara da Savez za Srbiju prihvata sve zahteve građanskog protesta i nudi konkretan predlog: formiranje prelazne vlade sa mandatom da u roku od godinu dana u Srbiji pripremi, organizuje i sprovede izbore koji će zaista biti fer i pošteni.

Cilj Saveza za Srbiju, i osnovni razlog iz koga je formiran, nije borba za vlast, nego za zdravu pamet i normalno društvo. Osnovni preduslov ostvarenja takvog cilja jesu fer, slobodni, pošteni i demokratski izbori. Izbori su jedino sredstvo kojim građani mogu da zaista iskažu šta misle i odluče u kom pravcu žele da ova zemlja nastavi da se kreće.

Nažalost, u Srbiji u ovom trenutku ne postoji niti jedan jedini uslov za održavanje takvih izbora. Politički kriminal Vučićevog režima prožima svaku poru našeg državnog sistema, institucije su obesmišljene i stavljene u punu službu Srpske napredne stranke, nezavisni mediji gotovo da ne postoje, oni retki koji opstaju su pod svakodnevnim napadom režima, a političko i drugo nasilje postalo je naša svakodnevica. Svaki eventualni izbori održani pod takvim uslovima doneli bi samo onaj rezultat koji SNS, a ne građani, želi da donesu. To ne bi bili izbori uopšte.

Zato SzS predlaže formiranje prelazne vlade sa mandatom da organizuje prave, slobodne i poštene izbore, u kojoj ne bi zauzeo nijednu fotelju. Predlog SzS je da prelaznu vladu ne treba da čine političari već nezavisni stručnjaci.

“To su stručnjaci za koje je do sada nedvosmisleno utvrđeno da su ljudi koji su od integriteta, od iskustva, profesionalci u svojim poslovima, na kraju krajeva oni koji treba da u tom pristojnom roku od godinu dana konsoliduju sve institucije i da ih vrate u normalu. To je garancija, dakle, slobodno društvo, nezavisne institucije, slobodni mediji, jedna fer utakmica će iznediriti i jednu novu političku ponudu”, kaže Nebojša Zelenović.

 


Izvor:

  • Tekst: TV N1