Напад на Страхињу Ћирића у Неготину идентичан нападу на Борка Стефановића, одговорност на Вучићу

Лидери Савеза за Србију оценили су данас да је напад на организатора локалних протеста “Један од пет милиона” Страхињу Ћирића у Неготину “апсолутно идентичан” случају из Крушевца у ком је прошле године физички нападнут један од лидера тог опозиционог блока Борко Стефановић и навели да је “за све што се дешава у Србији, директно одговоран Александар Вучић”.

Показавши фотографије претученог Страхиње Ћирића, виши саветник Посланичке групе Двери Југослав Кипријановић објаснио је да се овај напад десио синоћ, око 22 сати, када се Ћирић враћао кући са протеста у Кладову.

„У улазу зграде сачекала су га тројица непознатих младића, нанели му више удараца, услед којих је изгубио свест. Када се освестио, позвао је полицију која га је одвела у најближу станицу Хитне помоћи. Тамо му је коснтатована повреда ока и ударац у потиљак, а осим хитног медицинског прегледа, није обавио снимак ни ока ни главе, јер још увек чека упут лекара да би у Бору снимио повреде. Рекао ми је да сумња да је напад на њега директно повезан са његовим учешћем у организацији протеста, као и са тим што је спомињао чувеног Зељу као алфу и омегу у Кладову“, рекао је Кипријановић.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић поручио је да Савез за Србију захтева од МУП да у најкраћем року пронађу починиоце и објаве њихова пуна имена и презимена, подигну оптужни предлог и утврди ко стоји иза напада који је очигледно организован, а не спонтан. Он је подсетио да напад на њега и његове колеге у Крушевцу чак ни после скоро четири месеца нема правни епилог, да не постоји ни оптужица против људи који су идентификовани као нападачи.

„Министар полиције уемсто да се бави заташкавањем потеза његовог оца који учествује у сумњивим препродајама хотела у Београду, боље да се усредсреди на то да се починиоци и налогодавци овог дела пронађу“, рекао је Стефановић.

Један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас рекао је да све што се дешава у Србији, дешава се тако је директно координисано или осмишљено у самом врху власти.

„Све што се дешава повезано је са Александром Вучићем и за све што се деси, за сваког ко буде нападнут, за сваке батине, за свако малтретирање запослених, за свако малтретирање жена од стране локалних челника СНС, одговоран је и крив искључиво Александар Вучић“, поручио је Ђилас.

Он је оценио да је синоћњи инцидент у Неготину “апсолутно идентичан” нападу на Борка Стефановића у Крушевцу с тим што су, како је рекао, напади на појединце у малим срединама који показују отпор режиму, “много страшнији” од напада на опозиционе лидере. Додао је и да се још увек “не зна ко је наручио напад на лидера Левице у Крушевцу, а људи који су извршиоци, део су екипе чувеног Макрагића која је убеђивала и Марију Лукић из Бруса да повуче своје пријаве против председника општине”.

„Драгољуб Симоновић и даље је на челу Гроцке, иако постоје јасни докази да је наручио убиство новинара Милана Јовановића. Због тога ћемо у понедељак, 18. марта, организовати протест испред зграде општине Гроцка, јер је срамота да такав човек буде на њеном челу. Још већа је срамота да је чувени Јутка и даље председник општине Брус. Дали смо рок да уколико не буде у минималном законском року заказана седница локалне скупштине и не разреши бандита који је и даље на власти, да ћемо доћи у Брус и умешати се у спровођење правде и закона“, поручио је Ђилас, додавши да су насилници послати и јуче у Куршумлију са налогом да покушају да изазову инцидент на тамошњем протесту, те да сви ови случајеви потврђују један тренд насилништва који је синоћ кулминирао бруталним нападом на Страхињу Ћирића у Неготину.

Председавајући Савеза за Србију и председник Демократске странке Зоран Лутовац оценио је да је су људи широм Србије због свог учешћа у протестима изложени сталним притисцима и различитим облицима насиља. Како је навео, у Пећинцима је човеку отрован пас као опомена због његовог протестовања, у Бачу буше гуме на аутомобилима, у Руми и Апатину су људи пребачени на нижа радна места… Брутални напад на Ћирића кулминација је насиља, а насиље се наставља јер се на њега не реагује. Нападачи на Борка Стефановића и Милана Јовановића и даље су на слободи, окривљени се позивају на суд своје парије, а партија суди на основу само два критеријума – лојалност и утицај на рејтинг Александра Вучића, поручио је Лутовац.