На Газиместану формиран Савез за Србију на Косову и Метохији

Данас је на Газиместану, у присуству лидера СЗС и представника чланица СЗС са КиМ, формиран Савез за Србију на Косову и Метохији.

Ненад Радосављевић из Народне правде истакао је да су се ту окупили да покрену иницијативу заједничког рада.
“И ми са Космета морамо да се покренемо и да се удружимо сви из различитих покрета и странака да зауставимо суноврат у коју нас води бахата власт”, рекао је он.
Он се осврнуо на покушај представника Српске листе да спрече формирање СЗС у Грачаници. “Због услова који не доликују демократским принципима, ми седницу одржавамо овде”, рекао је он.

Борко Стефановић, заменик председника Странке слободе и правде, рекао је да је важно да се избегну сва будућа страдања и да се сачувају интереси људи који живе на КиМ.
“Наш циљ је да дамо другачији план решавања овог питања са надом да наши људи који живе на КиМ имају главну реч.”

Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, поменуо је да лидер Двери Бошко Обрадовић није ту јер су му приштинске власти ускратиле могућност да уђе на територију КиМ, а да су српске власти покушале да ускрате могућност да се сви овде данас окупе.
“Данас на овом делу територије државе Србије формирамо СзС за КиМ. СЗС је јасно рекао своју политику и она је базирана на Уставу, Резолуцији 1244 и спремности да разговарамо са свима да људи на КиМ напокон почну да живе као људи”, рекао је он.
Он се осврнуо на покушај власти из Београда да хушка једне Србе против других, јер су неке људе послали у Грачаницу да спрече данашње формирање СзС на КиМ.
“Поручујемо да је наша идеја да престану поделе. Како да разговарамо са Албанцима ако не можемо унутар нашег народа да покренемо разговор. А разговор сигурно није оно што власт свакодневно ради у Скупштини Србије“, рекао је Ђилас, наглашавајући да је сигуран да ниједан заиста опозициони посланик неће присуствовати тој седници и да ће се бојкот скупштине наставити.

Славиша Ристић, председник покрета Отаџбина, напоменуо је да се овде не формира нова политичка организација већ координација чланица Савеза за Србију на КиМ.
“Желим да најавим да ће наш посао бити предлог платформе како треба разговарати о КиМ. А сигурно не како је то радио Вучић”, рекао је Ристић.

Марија Јањушевић, народна посланица Двери, поновила је да је Бошку Обрадовићу данас забрањен улаз на територију КиМ и истакла да је то сигурно у координацији власти из Београда и Приштине.

Присутнима се обратио и Влада Добросављевић, председник ИО Народне странке, који је поручио да је заједнички рад СзС на КиМ од изузетне важности.