Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen širom Srbije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, Ženska mreža Saveza za Srbiju održala je akciju „5 do 12“ u više gradova širom Srbije i ukazala na porast nasilja u svim segmentima života.

Predstavnica Ženske mreže SZS Tatjana Manojlović napomenula je da je od početka godine ubijeno 30 žena, kao i da pored primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, žene više nisu sigurne ni u svojim kućama, a ni u inistitucijama sistema.

“Prošle godine smo bili svedoci brutalnih ubistava u i ispred centara za socijalni rad, a ove godine desio se i pokušaj ubistva žene u samoj sudnici”, rekla je Manojlović danas u Beogradu.

Ukazala je da su žene izložene ne samo fizičkom nasilju, već i ekonomskom, seksualnom i psihološkom, kao i da su često, kaže, etiketirane i prozivane za pad nataliteta.

 

Akcija “5 do 12” u Lučanima

Nekim merama država ih tretira kao mašine za rađanje i to ih dodatno osiromašuje i destabilizuje. Zato zahtevamo od države da obezbedi uslove za život bez nasilja i da se striktno pridržava zakona, jer zakoni nisu toliko loši koliko sistem pokazuje slabost i nedoslednost u njihovoj primeni”, kaže Manojlović.

 

Pored Beograda, akcija „5 do 12“ održana je i u Šapcu, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Lučanima, sa jasnom porukom: potrebna je veća solidarnost društva sa žrtvama nasilja, ali i pritisak na državu da ispuni svoju obavezu – da svojim građanima, građankama i deci obezbedi pravo na život bez nasilja.

Akcija “5 do 12” u Šapcu

„Cilj ove akcije jeste da se upozori na povećani broj nasilja nad ženama sa smrtnim ishodom u Srbiji, kao i da se od državnih organa zahteva strogo poštovanje zakona i propisa iz ove oblasti, kao i međunarodnih deklaracija čiji je potpisnik Republika Srbija. Takođe, namera je da se ukaže na činjenicu da žene u Srbiji nisu sigurne i bezbedne, ni u institucijama sistema, ni na ulicama naših gradova, što pokazuju ubistva i napadi u centrima za socijalni rad i sudovima, kao i na ulicama naših gradova, baš kao i u sopstvenim domovima”, poručila je Ženska mreža Saveza za Srbiju.

 

Akcija “5 do 12” u Zaječaru

Akcija “5 do 12” u Kragujevcu

Akcija “5 do 12” u Leskovcu

Izvor: Tanjug, Danas