Лутовац: Немамо слободне изборе док немамо слободну државу

– Ми не бојкотујемо изборе. Ми бојкотујемо непостојање елементарних услова за изборе. Кроз кампању желимо да стање у којима је немогуће изјаснити се, формирати вољу и исказати политички став изменимо – рекао је др Зоран Лутовац приликом гостовања у емисији Уз јутарњу кафу, емитованој на Тв Наша и илустровао стање и описом заробљене државе и бројкама које сведоче о притиску којем су изложени запослени у јавном сектору, њих око 230 000 који раде на основу прекаријатских уговора дужно је да гласа са СНС и обавезно да на то приволи још пет до десет познаника. Под околностима које су наметнуте не постоји дилема о учествовању на изборима, већ само о начину како не учествовати у гласању под принудом.

Алтернатива бојкоту је излазак на неслободне изборе, а такво опредељење укључује и пристанак да се повинујеш нечему што нема атрибуте слободног и демократског, констатовао је председник Демократске странке и устврдио да се бојкотом једино може афирмисати слободна воља и вратити достојанство и право сваког од нас појединачно. Избори на начин на који су замишљени и како се спроводе предизборне радње послужиће странци на власти да државу окује још чвршће и зароби.

Политика је јавна делатност. У њу морају бити укључени најчаснији од нас, посвећени и просвећени. Ово није утопистичка идеја, већ нешто уобичајено у земљама са развијеном политичком културом.

– Бити частан у Србији, данас у медијима под стриктном контролом СНС се третира као ендемско чудо – приметио је Лутовац и истако да нема бољег начина од личног примера за стицање поверења грађана.

У оцени медијске слике, није изостала критика неких негативних тенденција и утицаја који се испољавао и у време пре владавине Александра Вучића, али неетичност и непрофесионализам су сада доминантни, политичка контрола изразита, а независност потпуно угушена. Сматра да доказ одређених помака у тој сфери не представља једночасовно гостовање опозиционих лидера, већ онда када истина буде слика и порука која се емитује, када новинари објективно извештавају, без зазора упитају министра полиције за све афере везане за њега лично и чланове његове породице, онда када се о стању на Универзитету говори реално.

Лутовац је као услов свих услова за бољитак друштва и просперитет генерација које долазе навео храброст и снагу потребну да сви заједно изградимо темеље нормалне, грађанске државе. Државе владавине права, у којој је јавни интерес заштићен, права гарантована, као и слободе, а судство независно.

– Видим и потребу и могућност промена. Због тога је формиран Савез за Србију. Нико не спори идеолошку различитост нашу, али примарно је слагање око стратешког правца и основног циља: темељне и свеобухватне промене у Србији – изјавио је Лутовац.

Без много мистификација говорио је и о сусрету са европским званичницима. У разговорима је јасно и недвосмислено пренео став да услова за изборе нема, да се може и мора разговарати са представницима опозиције о начинима прихватања и примене услова наведених у препорукама Стручног тима и времену потребном за импементацију у року не краћем од девет месеци.

– Александар Вучић је попут бициклисте. Он се повија и лавира пред захтевима међународне заједнице, док гази све који су под њим. Ми не желимо ни просвећеног апсолутисту, ни узурпатора институција, ни аутократу, ми хоћемо да председник државе ради по закону, поштујући Устав, поручио је Лутовац.

Посебно важном је означио разлику између начина рада и руковођења првог, демократски изабраног премијера Зорана Ðинђића и техника манипулација којом прибегава Александар Вучић. Ðинђић је био искрен у настојању да се Србија мења, Вучић је доследан једино у фабриковању лажи о бољитку кога нема.