Лутовац и Веселиновић у Суботици: Избори не постоје због опозиције, већ због грађана

Зоран Лутовац и Јанко Веселиновић, лидери Савеза за Србију, поручили су вечерас на трибини у Суботици да ако нема услова за фер и слободне изборе, избора неће ни бити, као и то да нема ценкања око предлога Стручног тима “1 од 5 милиона” да избори такви и буду.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, подсетио је да је и он био један од актера бојкота избора 1997. године, рекавши да та одлука није била ни мало лака, али да је она дала кредибилитет тадашњој опозицији да изведе промене 2000.

„Сада смо у сличној ситуацији – или ћемо се изборити за слободне изборе или ћемо их изнудити бјојкотом. Изаћи ћемо једино на изборе који су слободни и поштени, јер они су наш циљ, а не бојкот. Наш циљ су најпре слободни избори, а потом и нормална Србија. Дошло је време да променимо Србију, зато смо се окупили овако разнолики.“

Осврнувши се на недавно одржан округли сто о изборним условима, Лутовац је рекао да ништа нисмо ближи изборима него што смо били пре разговора.
„Сама чињеница да је владајућа гарнитура разговарала ван парламента са опозицијом, укључујући и академску заједницу и цивилни сектор, говори да смо постигли извесну предност, али ми нећемо да се ценакмо око платформе коју је предложио Стручни тим 1од5милионам, јер ми не тражимо ништа више од онога што припада по уставу и закону сваком грађанину, а то су услови да слободно формира свој политички избор и да га слободно, тајно изакаже, па да се ти избори поштено преброје.“

Јанко Веселиновић, лидер Покрета за преокрет, рекао је да се након годину дана постојања Савеза за Србију доста тога променило. Подсетио је на све савезе који су основани на локалу и на недавно основани Савез за Србију за Војводину.
„Најпре су протести покренути и нису престали ни на минус 15 или плус 30 степени. Људи препозању да је враг однео шалу, а да је СЗС кључна опозициона странка и да без Савеза неће бити ни избора.“

Веселиновић је рекао да се на изборе неће ићи ако нема услова за њии.
„Борићемо се за слободне и поштене изборе, па и разговарати са онима са којим не бисте сели ни кафу да попијете. Јер, људе који су они послали на разговор, они ни немају боље, они су изабрали најбоље међу собом.“