Jovanović: Vlast zakasnila sa merama, narod nije ništa kriv

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je da je vlast zakasnila sa mnogim merama u sprečavanju širenja virusa korona i da su se mnoge drakonske mere mogle izbeći da se ranije reagovalo.

„Dok smo mi još 6. marta predlagali zabranu javnih okupljanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je 9. marta organizovao masovni skup u Valjevu, a pre toga prikupljanje potpisa za izbornu kampanju“, rekao je Jovanović u intervju listu „Danas“.

Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, podsetio je da je Savez za Srbiju još 8. marta zahtevao uvođenje vanredne situacije, a država je taj savet poslušala tek nedelju dana kasnije.

Jovanović je dodao i da je sa bivšim gradonačelnikom Beograda i predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom 12. marta uputio otvoreno pismo gradonačelniku Zoranu Radojičić Radojičiću sa zahtevom da se zatvore sve škole, a Radojičić je to sutradan javno odbio.

„Život i Vučić su ga demantovali već 16. marta, što pokazuje da je gradonačelnik bio nesvestan situacije u kojoj smo se našli“, naveo je Jovanović.

Jovanović je naveo da mu se „javlja osećaj gađenja“ kada vidi kako neki politički funkcioneri dovode sa sobom medije dok dele pakete ljudima, pa i režiraju čitavu scenografiju takvih susreta.

„Tu prednjači zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Imaju li oni makar malo ljudskosti, empatije i časti“, upitao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je „ogromna šteta“ počinjena već na prvom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kriznog štaba, održanom 26. februara.

„Već tada su se morala zabraniti sva javna okupljanja i trebalo je početi sa besplatnom podelom maski i dezinfekcionih sredstava za građane. Umesto toga su se žene slale u šoping u Milano, a virus se poredio sa običnim gripom“, naveo je Jovanović.

Na pitanje o uvođenju 24-časovnog policijskog časa, Jovanović je odgovorio da bi „o takvim stvarima svaka vlada morala da sluša epidemiologe“.

„Ukoliko se takve mere donesu, opozicija će pozvati građane da ih poštuju, mada imam bojazan da ne postoji plan kako u toj situaciji obezbediti građanima snabdevanje, medicinsku negu i psihološko savetovalište“, rekao je Jovanović.

Jovanović je ocenio da je „šteta što predsednik nije iskoristio vanrednu situaciju da uključi opoziciju u krizne štabove i da izgradi konsesus i jedinstvo oko ove najvažnije bitke“.