Jovanović: Vesić kršeći zakon nametnuo svog pravobranioca

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kršeći Zakon o glavnom gradu i Statut Beograda, nametnuo Beogradu svog pravobranioca, čime je Zorana Radojičića definitivno obesmislio kao gradonačelnika.

„Na poslednjoj sednici gradskog parlamenta, među materijalima koji su podeljeni uoči samog početka rada, Vesić je odbornicima dostavio formalni predlog za imenovanje gradskog pravobranioca koji je on lično potpisao, iako je to ekskluzivna nadležnost gradonačelnika (član 31, tačka 12a)“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, istakao je da gradski pravobranilac ima važnu ulogu u očuvanju zakonitosti rada i borbi protiv korupcije, tako da je nelegalno i neprihvatljivo da bilo ko osim gradonačelnika formalno predlaže njegovo imenovanje.

„Od početka rada aktuelnog saziva gradskog parlamenta, Vesić uzurpira funkciju gradonačelnika i potpisuje dokumenta koja ne bi smeo, jer Statut u članu 51. jasno propisuje da zamenik može odmenjivati svog šefa samo u slučaju njegove odsutnosti ili bolesti“, precizirao je Jovanović.

Zahtevam od Radojičića da se odmah izjasni da li je odsutan, bolestan, ucenjen ili prosto ne želi da obavlja funkciju gradonačelnika, i da u tom slučaju da uradi jedinu časnu i logičnu stvar – momentalno podnese ostavku.

„Beograđani ne smeju biti više taoci jedne nenormalne i nezakonite situacije, koja se mora razrešiti ili formalnom ostavkom gradonačelnika, ili momentalnom smenom njegovog uzurpatora“, istakao je Jovanović.