Jovanović: Rok Vesiću do ponedeljka, grubo zanemario bezbednost Beograđana

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS)u Skupštini Beograda Nikola Jovanović najavio je danas da će u ponedeljak podneti krivičnu prijavu protiv zamenika  gradonačelnika Gorana Vesića ako se do tada Grad ne obaveže da će obaviti vanredni tehnički pregled novih BMC autobusa nabavljenih iz Turske.

Ti autobusi su učestvovali u dva incidenta, od kojih se jedan desio jutros.

“Pitam Vesića da li neko treba da nastrada da bi on uradio ono što mu je posao, umesto što pokazuje grub nemar prema životima gradjana. Vesić je elementarna nepogoda”, rekao je Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, na vanrednoj konferenciji za novinare, navodeći da će se krivična prijava odnositi na ugrožvanje bezbednosti gradjana.

On je naveo da u incidentima srećom niko nije stradao, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Jovanović je naveo da je nakon incidenta krajem avgusta odbornička grupa SzS čekla neko vreme da čuje obrazloženje gradskih vlasti šta je uzrok saobraćajne nezgode, da bi potom zatražila da se obavi vanredni pregled turskih autobusa.

“Da je to uradjeno možda bi izbegli ovaj današnji incident”, rekao je Jovanović, navodeći da “izgleda da gradske vlasti žele da okrive vozača”, koji je vozio prilikom oba incidenta.

On je rekao da postoje indicije da je “najverovatnije u pitanju sistemski kvar, a ne greška vozača”.

Prema njegovim rečima, u prisustvu tužioca i nadležnog direktora u Gradskom saobraćajnom preduzeću, posle prvog incidenta, pregledan je snimak koji upućuje na takav zaključak, gde se vidi da vozač ne može da drži pod kontrolom autobus.

On je naglasio da ne tvrdi  unapred da su svi BMC autobusi turske proizvodnje neispravni, ali je dužnost gradske vlasti da ih pregleda i eliminiše bilo kakav rizik po Beogradjane.

Prema njegovim rečima, rok da se proizvede 70 autobusa bio je samo dva meseca, što izaziva sumnju da je tender za njihovu nabavku bio “namešten”.

“Pitali smo i ranije da li su možda skinuti sa lagera, jer je predvidjeni rok za njihovu proizvodnju bio tako kratak, da li ih je neko vratio i nije hteo da ih preuzme”, rekao je Jovanović.