Jovanović: Ispitati sporne stvari u gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da je politika gradske vlasti u oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja doživela „potpuni debakl“ i da su za to najodgovorniji zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak.

„Uprkos četiri miliona evra koji se mesečno odlivaju iz gradske kase za subvencionisanje privatnih vrtića, i dalje postoje liste čekanja upis dece u državna obdaništa. Politika isključivog oslanjanja na privatne vrtiće nije donela rezultate, a u poslovima gradnje i vođenja obdaništa korupcija i nepotizam dostižu neslućene razmere“, rekao je Jovanović novinarima ispred sedišta Gradske uprave.

Jovanović je u ime odborničke grupe SZS pitao Vesića i Gaka da li je tačno da za šest godina vlasti nisu izgradili nijedno državno obdanište od faze formiranja parcele, a da su jedina novootvorena državna obdaništa – u Boljevcima, Altini, Novom Beogradu i u naselju Stepa Stepanović – započele ranije vlasti, 2012. godine i 2013. godine.

„Da li ste obustavili verifikaciju novih privatnih vrtića, jer je novac preusmeren na neuspešno popločavanje Trga Republike od 12 miliona evra? Da li čak 16 privatnih vrtića čeka od 2018. godine da Gak potpiše zapisnike prosvetnih inspektora i da on odbijanjem da to uradi onemogućava njihovu verifikaciju i početak rada“, upitao je Jovanović.

Jovanović je pitao i da li je tačno da gradski prosvetni inspektori odlaze iz sekretarijata, jer im Gak preti disciplinskim postupcima ukoliko ne izvršavaju njegove naloge, i da li trenutno u gradu ima samo tri prosvetna inspektora za vrtiće.

Da li Gak favorizuje određene privatne vrtiće? Da li je izuzetak od zabrane novih verifikacija vrtić na Tašmajdanu, čiji je osnivač sestra predsednika jedne beogradske opštine? Da li je Gak odobrio verifikaciju tri privatna vrtića čiji je vlasnik preko povezanih lica direktorka državne predškolske ustanove na Zvezdari“, upitao je Jovanović.