Jovanović i Đilas: Beograd propada zbog nedostatka investicija, a ne zbog padavina

Predstavnici odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda ocenili su danas da teškoće u funkcionisanju glavnog grada nisu posledica elementarnih nepogoda već da je glavni razlog za to nedovoljno ulaganje u izgradnju i održavanje infrastrukture, što se najbolje vidi u predloženom završnom računu gradskog budžeta.

 

Odbornik Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas podsetio je da je investicioni deo budžeta Grada u razdoblju od 2008. godine do 2013. godine bio u proseku 250 miliona evra, a da je prošle godine iznosio svega 76 miliona, zbog čega se ne treba čuditi zašto grad ne funkcioniše.

Ako ulažete u grad 76 miliona evra, a nekad se ulagalo u proseku 250 miliona, naravno da stvari ne funkcionišu, rekao je Đilas uoči sednice gradske skupštine koja će danas razmatrati završni račun gradskog budžeta.

“U ovom završnom računu za popularizaciju značaja zaštite životne sredine je potrošeno 327 miliona dinara, skoro tri miliona evra prošle godine. Ne znam je l’ neki od vaših medija u tome učestvovao, ali pitam gde su pare”, rekao je Đilas.

On je rekao da je pola Novog Beograda bilo poplavljeno, jer crpne stanice Gazela i Galovica nisu radile.

“Po tvrdnjama ljudi iz grada, one nisu radile jer nije bilo struje. Za svaku stanicu postoje dva odvojena sistema napajanja, a agregati su kupljeni u vreme kad sam ja bio gradonačelnik”, rekao je Đilas.

Nije bilo razloga da ne rade, ocenio je Đilas, osim ako se u njih nije ulagalo, kao ni u ostale komunalne sisteme, već se završni računi fingiraju, a 85 odsto dobiti ide u budžet, a preduzeća propadaju.

“Jasno da niko normalan neće reči da ovo nisu ogromne kiše, ali velikih kiša je bilo i ranije, dešavale se poplave i ranije u delovima koji su ispod nivoa reka, ali na Novom Beogradu ništa slično”, konstatovao je on.

Đilas je rekao kako je, u vreme dok je on bio gradonačelnik, izgrađen 91 kilometar vodovodne mreže, rekonstruisano je 98 kilometara, dok je izgrađeno 58 kilometara kanalizacione mreže.

 

Jovanović: 42 odsto obećanja SNS-a nije realizovano

Šef odborničke grupe SzS Nikola Jovanović rekao je da je sa dnevnog reda sednice skinuta tačka dnevnog reda Plan detaljne regulacije dela Banovog brda kojim je bilo predviđeno da se vrtiću “Sveti Sava” oduzme pola dvorišta i dečije igralište i da “urbanističkoj mafiji”.

Očigledno da u gradskoj upravi ima normalnih ljudi, ali zahtevamo ostavku gradskog sekretara Slavnog Gaka kojeg smo kritikovali zbog toga, a on nam rekao da ne poznajemo zakon i da nismo normalni, rekao je Jovanović.

“Završni račun budžeta pokazuje da 12 milijardi dinara planiranih rashoda nisu izvršeni u prošloj godini. Ne štedi se na reperezentaciji, tekućim troškovima, već isključivo na investicijama”, ocenio je Jovanović.

Svega 58 odsto planiranih investicija je realizovano što, kako je rekao, znači da 42 odsto obećanja Srpske napredne stranke nije realizovano.

“Gde je 313 miliona dinara namenjenih za održavanje kišne kanalizacije, u završnom izveštaju se ne vidi gde je taj novac potrošen, jer nema izveštaja revizora, iako je to zakonska obaveza”, pitao je Jovanović.