Vuk Jeremić za bečki “Standard”: Srbija je korumpirana autokratija, situacija bi mogla da se otrgne kontroli

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Srbija više nije demokratska država, već “korumpirana autokratija” u kojoj je predsednik Republike Aleksandar Vučić prigrabio sve poluge moći dok u potpunoj tajnosti pregovara o precrtavanju granica u regionu.

“Ne mogu se, međutim, graditi regionalna stabilnost i dobri odnosi među narodima huškačkom retorikom kojom se građani okreću jedni protiv drugih. Nije loše kada su ključni ljudi na položajima dobri prijatelji – recimo poput Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Edija Rame – ali ako se svi ostali svađaju, onda se situacija pre ili kasnije otrgne kontroli”, rekao je Jeremić u intervjuu za bečki Standard.

Jeremić je podsetio da je tako bilo i početkom devedesetih, kada su Milošević i Tuđman bili u bliskim privatnim odnosima i iza zatvorenih vrata pregovarali o podeli Bosne i Hercegovine, što se završilo potpunom katastrofom.

Upitan da li će Vučić i Tači ove godine postići sporazum koji podrazumeva razmenu teritorija, Jeremić je odgovorio da je po njemu verovatnoća da se to dogodi 50 odsto, jer se tome protivi jaka opozicija, kako kod Srba, tako i kod Albanaca.

“Takvom rešenju se protivi i većina građana u Srbiji, kao i Srpska pravoslavna crkva. Voleo bih da se i evropska javnost okrene dugoročnim perspektivama umesto brzopletim rešenjima. Upravo zato su važni javna rasprava i transparentnost”, rekao je Jeremić.

Na pitanje zašto su EU i SAD zanemarili demokratske principe na Balkanu, Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, odgovorio je da se važna promena dogodila u evropskoj birokratiji.

“Odlazeća administracija je u nedostatku opipljivih spoljnopolitičkih uspeha, htela da proglasi brzu diplomatsku pobedu na Balkanu. Mnogi predstavnici EU znaju da je precrtavanje granica recept za obnovu nestabilnosti u regionu, ali pošto ne nameravaju da ga u bliskoj budućnosti integrišu, ne uzbuđuju se previše zbog rizika koji to nosi”, zaključio je Jeremić.