Извештај ЕК се поклапа са захтевима протеста, власт да прихвати дијалог

Председавајући Савеза за Србију Борко Стефановић оценио је данас да је извештај Европске комисије о напретку Србије потврдио да су захтеви са шестомесечних протеста оправдани и позвао власт да изађе из своје “ароганције” и да разговара са представницима протеста и опозицијом.

Стефановић је на конференцији за новинаре Савеза за Србију казао да је извештај ЕК не само интернационализовао стање које у Србији постоји последњих седам година, већ и да се његови закључци поклапају са захтевима протеста, те да је управо то још један морални и људски успех грађана који протестују и за који су се сами изборили мимо свих осталих политичких процеса. Он је рекао и да је највеће „подударање“ са захтевима грађана и опозиције у оним деловима који се тичу слободних избора и слободних медија.

Он је рекао да је реакција премијерке Ане Брнабић на извештај “цинична, игнорантска” и показује да је власт “баш брига за реалне проблеме на које је ЕК указала”.

“Згрожен сам њеним коментаром да су неке оцене у извештају политичке, па ЕК је једно од најважнијих политичких тела у Европи. Шта је очекивала, извештај пчелара и риболоваца”, рекао је Стефановић.

Према речима Стефановића, крајње је време да власт изађе из своје “ароганције и бахатости и да почне дијалог са представницима протеста, са представницима опозиције за омогућавање фер избора и слободе медија”.

“СЗС је потпуно спреман за тај разговор, не правимо питање о саставу њихове делегације, нити локације где ће се водити, али да буду садржајни разговори, суштински, и да се односе на фер и слободне изборе и слободне медије, а не на питања ефемерног карактера”, рекао је Стафановић.

Он је навео да ће стручни тим за питања изборних услова и медијских слобода, чији је састав саопштен на једном од ранијих протеста, ускоро представити свој извештај који је рађен “потпуно независно и одвојено од опозиционих партија”.

“То ће бити основа за разговор између власти и опозиције у намери да омогућимо слободне изборе и слободне медије”, рекао је Стефановић.

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић је рекао да је неопходно да се разговара, али и најавио да ће 8. јуна, када се обележава шетс месеци од првог протеста у Београду, бити организовани “протести од Суботице до Грачанице”.

Говорећи о закључцима Извештаја ЕК, Борко Стефановић је подвукао да је оцењено да је парламентарна пракса владајуће коалиције довела до погоршања законодавне расправе и поткопала надзорну улогу Парламента над извршном влашћу”.

Даље је цитирао и закључак да су “протести који се одржавају сваке недеље мирни”, као и да “Србија мора у потпуности да примени све препоруке у вези са изборима које су идентификовали међународни посматрачи”.

“Наводи се и да корупција превладава у многим областима, као и да је нарочито алармантно стање у области слободе изражавања где није било никаквог напретка у посматраном периоду. ЕК је констатовала и да су случајеви претњи, застрашивања и насиља над новинарима и даље забрињавајући, као и да правни оквир у Србији треба да обезбеди строжије критеријуме у погледу транспарентности, власништва и финансирања медија”, рекао је Стефановић.