Izveštaj EK se poklapa sa zahtevima protesta, vlast da prihvati dijalog

Predsedavajući Saveza za Srbiju Borko Stefanović ocenio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije potvrdio da su zahtevi sa šestomesečnih protesta opravdani i pozvao vlast da izađe iz svoje “arogancije” i da razgovara sa predstavnicima protesta i opozicijom.

Stefanović je na konferenciji za novinare Saveza za Srbiju kazao da je izveštaj EK ne samo internacionalizovao stanje koje u Srbiji postoji poslednjih sedam godina, već i da se njegovi zaključci poklapaju sa zahtevima protesta, te da je upravo to još jedan moralni i ljudski uspeh građana koji protestuju i za koji su se sami izborili mimo svih ostalih političkih procesa. On je rekao i da je najveće „podudaranje“ sa zahtevima građana i opozicije u onim delovima koji se tiču slobodnih izbora i slobodnih medija.

On je rekao da je reakcija premijerke Ane Brnabić na izveštaj “cinična, ignorantska” i pokazuje da je vlast “baš briga za realne probleme na koje je EK ukazala”.

“Zgrožen sam njenim komentarom da su neke ocene u izveštaju političke, pa EK je jedno od najvažnijih političkih tela u Evropi. Šta je očekivala, izveštaj pčelara i ribolovaca”, rekao je Stefanović.

Prema rečima Stefanovića, krajnje je vreme da vlast izađe iz svoje “arogancije i bahatosti i da počne dijalog sa predstavnicima protesta, sa predstavnicima opozicije za omogućavanje fer izbora i slobode medija”.

“SZS je potpuno spreman za taj razgovor, ne pravimo pitanje o sastavu njihove delegacije, niti lokacije gde će se voditi, ali da budu sadržajni razgovori, suštinski, i da se odnose na fer i slobodne izbore i slobodne medije, a ne na pitanja efemernog karaktera”, rekao je Stafanović.

On je naveo da će stručni tim za pitanja izbornih uslova i medijskih sloboda, čiji je sastav saopšten na jednom od ranijih protesta, uskoro predstaviti svoj izveštaj koji je rađen “potpuno nezavisno i odvojeno od opozicionih partija”.

“To će biti osnova za razgovor između vlasti i opozicije u nameri da omogućimo slobodne izbore i slobodne medije”, rekao je Stefanović.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je rekao da je neophodno da se razgovara, ali i najavio da će 8. juna, kada se obeležava šets meseci od prvog protesta u Beogradu, biti organizovani “protesti od Subotice do Gračanice”.

 

Govoreći o zaključcima Izveštaja EK, Borko Stefanović je podvukao da je ocenjeno da je parlamentarna praksa vladajuće koalicije dovela do pogoršanja zakonodavne rasprave i potkopala nadzornu ulogu Parlamenta nad izvršnom vlašću”.

Dalje je citirao i zaključak da su “protesti koji se održavaju svake nedelje mirni”, kao i da “Srbija mora u potpunosti da primeni sve preporuke u vezi sa izborima koje su identifikovali međunarodni posmatrači”.

“Navodi se i da korupcija prevladava u mnogim oblastima, kao i da je naročito alarmantno stanje u oblasti slobode izražavanja gde nije bilo nikakvog napretka u posmatranom periodu. EK je konstatovala i da su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje zabrinjavajući, kao i da pravni okvir u Srbiji treba da obezbedi strožije kriterijume u pogledu transparentnosti, vlasništva i finansiranja medija”, rekao je Stefanović.