Интервју председника ДС Зорана Лутовца немачком часопису Интернатионале Политик унд Геселлсчафт

У Београду се већ неколико субота у назад дешавају протести. Можете ли нам појаснити шта су захтеви демонстраната?

Грађани су изашли на улице тражећи најпре да се престане са насиљем у друштву и да се нађу и осуде насилници, да се ослободе медији и омогући присуство опозиције на РТС-у, јавном сервису и да министар унутрашњих послова поднесе оставку.

Шта је био повод за протесте?

Непосредан повод био је напад металном шипком на Борка Стефановића, једног од лидера Савеза за Србију. Тај непосредан повод физичког насиља само је последица дугогодишњег вербалног насиља којег емитује најјача странка на власти и Александар Вучић, њен председник, који је уједно и председник Србије. Опозиција се не третира као противник, него као непријатељ. Не као неко са ким би се требало у фер и поштеној борби надметати, него као неко кога би требало уништити. И таква атмосфера и то вербално насиље преноси се на цело друштво. Грађани су због тога изашли на улице са поруком Стоп насиљу, Стоп крвавим кошуљама.

Какву, односно, чију политичку подршку имају протестанти?

Савез за Србију чији је један од оснивача и Демократска странка је организовао иницијални протест против насиља одржаног у Крушевцу где је нападнут један од њених и подржава грађанске протесте у Београду. То је једина опозициона снага која је у стању да се у овом тренутку супротстави аутократском режиму Александра Вучића, да артикулише грађанско незадовољство и створи препоставке за нормалан политички и свакодневни живот. У Савезу су окупљене идеолошки и програмски разнородне странке на платформи нормализације државе и друштва – изласка из претполитичког у нормално политичко друштво, друштво политичких и грађанских слобода, друштво елементарне правде и драстично смањење неједнакости (која је у овом тренутку највећа у Европи).

Године 2000. Милошевић је свргнут са власти такође на протестима. Да ли можете направити паралелу са протестима данас?

Милошевић је свргнут на протестима на којима се бранила изборна воља грађана коју он није хтео да призна, али је незадовољство било опште. Зоран Ђинђић је крајем 90-тих рекао како у појединачним странкама нема довољно потенцијала за промене у друштву, али да га има међу грађанима. Данас је слично. Зато је и формиран Савез за Србију. Повод за ове протесте је другачији, али је незадовољсво у основи исто: незадовољство политичким и општим приликама у друштву. Ови протести иницирани су протестом против насиља, а из суботе у суботу окупљају све већи број грађана незадовољних општим стањем у друштву и низом неправди и девијација које посредно или непосредно погађају грађане.

Како реагује власт у Србији и председник Вучић на ове протесте?

Погрешно. Иритирајуће. Сваки њихов јавни наступ има за последицу да на следећем протесту изађе још већи број грађана. Најпре су политичари и медији под контролом власти говорили о “шачици” протестаната, па је председник Вучић рекао да неће испунити захтеве чак када би на улицу изашло и пет милиона људи, иако је у том тренутку једини захтев био Стоп насиљу; потом је министар унутрашњих послова пребројавао протестанте тврдећи да их је било десетак пута мање и тако даље… Људи су, између осталог, иритирани и зато што ова власт уместо да прихвати критику и мења ствари на боље, стварност упорно приказује лепшом него што јесте.

Зоран Лутовац – председник Демократске странке – кратка биографија

Доктор политичких наука. Виши научни сарадник Института друштвених наука и управник Центра за политиколошка истраживања и јавно мњење у Београду. Био и сарадник Фридрих Еберт фондације у Београду. Амбасадор Србије у Црној Гори (2008 -2013).