Građani potpisivali “Sporazum sa narodom” na protestu “1 od 5 miliona” u Beogradu

Na jedanaestom protestu „1 od 5 miliona“ u Beogradu građani su masovno potpisivali „Sporazum sa narodom“ iza kojeg je stala udružena opozicija, i svojim potpisom dali saglasnost za zajedničku borbu kojoj je cilj promena ne samo lične vlasti Aleksandra Vučića, već promena sistema.

 

Učesnici večerašnje šetnje nosili su transparente: „Pozlilo nam je od tvojih uspeha“, „Istina je dragocena zato je retko koristiš“, „Vučiću super si, ali sada idi“, „Vučić je najhrabriji na svetu, jer se ničega ne stidi“. Građanima su deljeni primerci „Sporazuma sa narodom“, sa objašnjenjem na šta se opozicija obavezuje u slučaju dolaska na vlast, a građani su ih potpom potpisivali i ubacivali u kutije.

Novinar Srđan Škoro je rekao da su građani 19. januara tražili da opozicija predloži kako će biti kontrolisani i smenjeni, ako dođu na vlast i kako će izgraditi sistem, a da je opozicija dala Sporazum sa narodom.

„Ovaj sporazum je potpisala opozicija, danas je na nas red“, rekao je Škoro i najavio da će se kutije za potpisani sporazum nalaziti i večeras ispred Skupštine Srbije.

 

 

Prelević: Vučić je zaboravio da je Milošević bio naš kondicioni trener

 

Na početku protesta građanima se obratio advokat Božo Prelević.

Prelević je u ime građana zatražio da vlast poštuje sopstveni Ustav, zakone i prihvaćene konvencije koji garantuju pravo na pravovremene informacije, nezavistan sud, demokratske institucije, fer izbore.

„Ne smemo i nećemo odustati od borbe za normalnu Srbiju. Misli Vučić da ćemo se umoriti, da ćemo posustati. On je zaboravio da je nama kondicioni trener bio Slobodan Milošević. Građanski protesti daju rezultate, protestuje se u 60 gradova Srbije.

Sporazum sa narodom, napuštanje parlamenta, odluka da se ne ide na izbore, bude Srbiju“, istakao je Prelević i dodao da Srbija mora da vrati moral u estradizovane institucije i politiku.

Nakon Prelevića građanima se obratio predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

„U unutrašnjnosti Srbije u kuće ljudi ulaze nabildovani, tetovirani kriminalci i pitaju ih za koga ćete da glasate. Dok jedan od nas nije bezbedan, niko nije bezbedan“, rekao je Manojlović.

On je istakao je da građani ne žele da u Srbiji bilo ko bude proganjan zbog sopstvenog mišljenja.

 

 

Trake „Jedan od pet miliona“ i „Počelo je“ na zgradi Predsedništva

 

Kada je početak kolone oko 19 i 35 časova stigao pred Skupštinu Srbije, uz paljenje baklji i glasno vikanje „Vučiću lopove“, reporter Danasa javio je da je začelje šetnje tek na Terazijama.

Demonstranti su na ulaz Narodnog parlamenta raširili transparente „Počelo je“, „Jedan od pet miliona“ i „Sloboda = istina“, a postavljene su kutije za potpisivanje Sporazuma sa narodom, nakon čega je ovde i završen protest.

Organizatori su, uz poruku „Da nam se više nikad nijedan Vučić ne desi“ pozvali građane da i u narednim danima potpišu sporazum putem internet stranice, ili na narednim protestima u svim gradovima Srbije.
Tri meseca od početka protesta

Protestne šetnje održavaju se u Beogradu svake subote već tri meseca pod parolom „Jedan od pet miliona“ sa brojnim kritikama na račun vlasti dok se kao glavni zahtev traži ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pored toga građani najviše nezadovoljstva iskazuju prema radu javnog medijskog servisa Radio televizije Srbije, kao i zbog neistraženih napada na poltičke neistomišljenike.

Oni svake subote ponavljaju zahteve da se otkriju počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, lidera inicijative SDP sa Kosova, napada na Borka Stefanovića, lidera Levice Srbije i procesuiraju počinioci svih ostalih krivičnih dela.

Prvi protest u Beogradu održan je pod parolom „Stop krvavim košuljama“ kao reakcija na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu a kasnije se pretvorio u masovni bunt građana širom Srbije.

 

 

Izvor: Danas