Dopis MUP-u

Министарство унутрашњих послова

Министру Небојши Стефановићу

Поштовани,

У Србији је на снази забрана кретања коју сте Ви лично потписали и донели почев од 03.04.2020. године. До данас су они грађани који су кршили ту забрану били хапшени и процесуирани пред судовима по хитном поступку. Такође, Ваше министарство је давало дозволе грађанима за кретање током полицијског часа. Ви сте лично, више пута, обавештавали јавност о броју лица који је ухапшен током полицијског часа. У складу са тим тражимо од Вас да одговорите грађанима Србије на следећа питања:

Да ли је неко из МУП-а, и ако јесте ко, дао дозволе за кретање хулиганима и другим лицима која су јуче 30.04.2020. године са врхова десетина солитера у Београду палили навијачке бакље и друга пиротехничка средства?

Ко су та лица, за која постоји оправдана сумња да их је организовала Српска напредна странка и њен председник Александар Вучић?

Ко им је омогућио да током забране кретања донесу, монтирају и касније размонтирају разглас преко кога су емитовали  политичке пароле против једног од вођа Српске опозиције?

Јасно је да у питању организована акција са циљем застрашивања грађана који мирно протестују сваке ноћи у 20:05 часова ударајући у шерпе из својих станова не кршећи забрану кретања. Ово застрашивање је током јучерашњег дана најављивано од стране функционера СНС-а и страначких одбора.

Дакле, министре Стефановићу, пошто МУП данас ћути, уместо да нас информише, колико је лица ухапшено због угрожавања безбедности грађана – станара ових зграда, као и евидентног кршења одлуке о забрани кретања (дошли су до зграда и паркова у време полицијског часа и отишли док је исти трајао), очекујемо да се моментално огласите и саопштите колико прекшилаца је ухапшено и да ли су задржани у затвору. Уколико се то не деси, сваки грађанин Србије има право да не поштује одлуку о забрани кретања, што је у време пандемије више него опасно.  Надам се да сте свесни последица нереаговања надлежних државних органа.

Београд, 30.04.2020. године

Савез за Србију